Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Världens mest slutna diktatur har kongress – därför är det viktigt

Publicerat torsdag 5 maj 2016 kl 16.00

För första gången sedan 1980 genomför Nordkoreas Arbetareparti en stor partikongress, som inleds under fredagen och väntas pågå i fyra-fem dagar.

Både på hemmaplan och i omvärlden kommer kongressen – den sjunde i historien – få stor uppmärksamhet.

Ekots utrikesredaktör Anders Ask reder ut några frågetecken kring den sällsynta kongressen – och berättar varför vi ska bry oss om en partikongress i världens mest slutna diktatur. 

Vad de tusentals delegaterna på det styrande Koreanska Arbetarepartiet bestämmer, och vad landets ledare Kim Jong Un säger under mötet, kan få stor påverkan på inte minst säkerhetsläget i östra Asien.

Det gäller främst det kontroversiella kärnvapenprogrammet. Och eftersom säkerhetsläget i östra Asien också har påverkan på stormaktspolitiken mellan Kina, USA och Ryssland så är omvärldens intresse stort.

Partiet dominerar det mesta i Nordkorea så en partikongress brukar betraktas som det viktigaste politiska mötet i landet - och det som beslutas under de närmaste dagarna visar vart Kim Jong Un vill föra landet under de närmaste 5-10 åren.

Vilka är de viktigaste frågorna på kongressen?

Enligt de experter som Ekot varit i kontakt med så handlar kongressen främst om att visa att det är Kim Jong Un som har makten i Nordkorea. Ett bevis för detta är att personkultskampanjen har intensifierats inför kongressen.

Det kan tyckas självklart att Kim, som totalt dominerar all rapportering från och i Nordkorea, är ledare. Men genom årtionden har olika maktkamper pågått - mellan starka institutioner som militären och partiet, mellan olika grupperingar och ibland till och med inom den styrande Kim-familjen.

Nu vill Kim Jong Un och hans närmaste en gång för alla visa att det är han som har makten.

Finns det andra, mer konkreta frågor, som är viktiga?

Omvärlden kommer självklart fästa stor tonvikt på frågan om kärnvapen. Kim väntas tillkännage att Nordkorea är en kärnvapenmakt. Och samtidigt kräva att landet bemöts med den respekt, inte minst av Sydkorea och USA, som nordkoreanerna anser att de förtjänar.

Information om vilken militär kapacitet landet har, eller säger sig ha, riktar sig inte bara till omvärlden utan också till hemmapubliken.

Och hur ser det ut med ekonomin i landet?

Det är definitivt en viktig fråga. De flesta bedömare anser att det krävs ett nytänkande för att få fart på den hårt statskontrollerade ekonomin, men ingen förväntar sig några större förändringsförslag.

Samtidigt är det förmodligen det område som intresserar den nordkoreanska allmänheten mest – åtminstone om ska tro nordkoreaner som lever utanför landet.

En källa för de rösterna är Daily NK, en nättidning som från grannlandet Sydkorea nära bevakar Nordkorea.

Många diplomater, forskare och journalister och andra specialintresserade följer tidningens rapportering som brukar vara insiktsfull eftersom många av medarbetarna kommer från Nordkorea och har kontaktnät i det forna hemlandet.

På Daily NK säger man till Ekot att man inte tror att det kommer några mer genomgripande förslag på ekonomiska reformer, men samtidigt så måste Kim Jong Un presentera nya vägar för ekonomisk utveckling annars kan stödet för honom minska bland befolkningen, enligt tidningens analytiker.

Men självklart utan att det i så fall blir några synbara revolter mot ledningen, tillägger de. Och tidningen rapporterar att säkerheten skärpts betydligt i huvudstaden inför kongressen och vissa gränser har stängts.

Kommer det ske några stora personförändringar?

Ja, experter tror att Kim kommer att genomföra en föryngring av ledarskiktet, naturligtvis med människor som vunnit hans förtroende. Han har ju under de senaste åren genomfört utrensningar inte minst inom militären och sägs nu vilja återge partiet en centralare roll igen.

Det spekuleras i att han själv ska utses till generalsekreterare, men den posten har hans far - Kim Jong Il som avled 2011 - tilldelats "permanent", och det är tveksamt om sonen nu kommer att ta ifrån fadern den äran.

I vilket fall som helst så kommer analytiker - både utom och inom landet - ägna mycken tid åt att studera vilka personer som får tala under kongressen, vilka som väljs till speciellt viktiga poster och, inte minst, vilka som tycks stå Kim Jong Un närmast.

Allt för att försöka lägga pusslet om hur maktförhållandena är i det extremt slutna landet, där ingen säkert vet vad som pågår.

Den senaste kongressen genomfördes för länge sedan. Vad innebär det?

Ja, den nuvarande ledaren Kim Jong Un var inte ens född 1980 när den senaste större kongressen hölls, och den blev för övrigt historisk.

Det var då hans farfar Kim Il Sung förde fram sin son, det vill säga nuvarande ledarens far, Kim Jong Il som sin efterträdare. Det riktades då kritik, även inom Nordkorea, mot nepotismen.

Kim Jong Il tog över efter sin fars död 1994 och 2011 var det alltså dags för tredje generationen, Kim Jong Un.

Varför det har dröjt så länge mellan kongresserna är ytterligare en sådan fråga som experterna försöker finna en förklaring till. En teori är att den nordkoreanska ledningen tycker att det är en bra tidpunkt att visa sammanhållning och makt när de båda "huvudmotståndarna" Sydkorea och USA står inför politiskt osäkra perioder med presidentvalskampanjer i USA i år och Sydkorea nästa år.

Men som så mycket annat när det gäller Nordkorea är det ingen - förutom den allra innersta kretsen i Pyongyang - som har det säkra svaret.

Hur kan omvärlden och nordkoreanerna följa mötet?

Ett urval av journalister och diplomater är inbjudna – exakt vad de kan följa och rapportera är dock oklart.

Flera länder har meddelat att de inte kommer att närvara. Den nordkoreanska befolkningen väntas följa kongressen via radio och TV – enligt Daily NK är det obligatoriskt att lyssna till åtminstone ledarens tal.

Efteråt kommer det att hållas möten för självkritik – så kallade chongwa – där det kritiskt granskas om medborgarna förstod och kan återge de viktigaste budskapen från kongressen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".