Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänsterpartiet kluvet om kärnkraft

Updated torsdag 5 maj 2016 kl 13.18
Published torsdag 5 maj 2016 kl 05.00
Jonas Sjöstedt  och kärnkraftsverket Forsmark.
Credit: TT

Partiet är inte överens om hur snabbt kärnkraften ska avvecklas.

– Frågan är hur fort vi ska stänga ner de sista kärnkraftverken, om de står emot fossilkraft. Och där finns en debatt om vad som är viktigast, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt.

– Men det är inget tvivel om att Vänsterpartiet är för att avveckla kärnkraften. Den är dyr, den är osäker och det är de förnybara alternativen som har framtiden för sig, säger han.

Klimatomställningen går alltså före en snabb avveckling av kärnkraften enligt Vänsterpartiets ledning. Ämnet kommer att debatteras på kongressen, som inleds i dag.

Kärnkraften står för cirka 40 procent av elproduktionen och om den avvecklas i snabbare takt på grund av ekonomiska svårigheter är Vänsterpartiet inte berett att stödja kärnkraften genom exempelvis avveckling av effektskatten, säger Jonas Sjöstedt.

– Nej, det är vi inte, vi tycker inte det är rimligt att subventionera kärnkraften, vi tycker att man ska satsa resurserna på att bygga ut de förnybara alternativen istället.

Flera partidistrikt, till exempel Skåne och Göteborg, föreslår att Vänsterpartiet ska bryta budgetsamarbetet med den rödgröna regeringen på grund av flyktingpolitiken.

– Jag förstår att många i Vänsterpartiet är upprörda över regeringens flykting- och asylpolitik, som ju har blivit väldigt hård och också gör det svårare för människor att integreras i Sverige, säger Jonas Sjöstedt.

– Jag kan inte se att vi skulle kunna påverka den genom att avbryta budgetsamarbetet. Jag tror att vårt inflytande skulle minska då.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".