Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utsatthet och hämndbegär driver syrier till IS

Published torsdag 5 maj 2016 kl 15.24
"Hämndbegäret mot Assad är en stor faktor"
(2:19 min)
Utsatthet och hämndbegär driver många unga till IS och Nusrafronten enligt en ny studie.
Credit: TT/AP

Tron på en extrem ideologi är inte huvudorsaken till varför unga syrier ansluter sig till terrorgruppen enligt en ny studie.

– Vi har tittat på vad som gör unga personer sårbara. Bristen på möjlighet till försörjning, känslan av att inte tillhöra och utbildningssystemets kollaps är faktorer som vi identifierat. Och en stor faktor är hämndbegäret, att störta Assad, säger Rebecca Crozier, som leder International Alerts mellanöstern- och Nordafrikaprogram.

Under 2015 var mer än hälften av alla barn som rekryterades till extremistgrupper under 15 år, enligt FN.

Fem år efter att det pågående kriget i Syrien började har International Alert intervjuat flera hundra unga syrier, deras familjer och deras samhällskretsar i Syrien, Turkiet och Libanon med syftet att förstå vad som gör de mottagliga för rekrytering och vad som kan förhindra rekryteringen.

Tonårspojkar och unga män mellan 12 och 24 år löper störst risk att rekryteras till extremistgrupper. Även barn och unga vuxna utan utbildningsmöjligheter, interna flyktingar och flyktingar utan fungerande familj och omgivning löper stor risk att rekryteras.

Tron på en extrem ideologi är inte det primära när de ansluter sig till extremistgrupper som IS och Nusrafronten.

Rapporten från International Alert visar att just utbildningssytemets kollaps är en stor bidragande faktor till att syriska barn och ungdomar är utsatta. Inte enbart i Syrien utan även i grannländerna.

– Ett av de största problemen för unga syrier är tillgången till utbildningen. I Turkiet är språket ett hinder och i Libanon finn inte tillräckligt med utbildningsplatser, säger Rebecca Crozier på International Alert.

Syriska barn och unga vuxna som förlorat allt, i många hela sin familj hamnar i desperata situationer.

Rebecca Crozier säger att i situationer som den i norra Syrien återstår få alternativ till väpnade grupper för dessa personer när Turkiet och Libanon stänger igen gränsen.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".