Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förundersökning inledd - även Sahlins livvakt lämnar

Updated torsdag 5 maj 2016 kl 11.21
Published torsdag 5 maj 2016 kl 01.06
"Den är i ett tidigt skede"
(1:18 min)
Mona Sahlin.
Credit: Henrik Montgomery/TT

Åklagarmyndigheten har inlett en förundersökning om osant intygande efter att Expressen avslöjat att Mona Sahlin skrivit ett felaktigt intyg åt en medarbetare. Nu lämnar även livvakten i fråga jobbet på Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, rapporterar tidningen.

– En åklagare har inlett en förundersökning om osant intygande. Det finns ingen misstänkt, utan det är en förundersökning som är inledd därför att när man gör det kan man utföra vissa utredningsåtgärder som man inte kan göra om man inte inleder en förundersökning. Den är nyligen inledd och i ett tidigt skede, säger Karin Rosander på Åklagarmyndigheten.

Mona Sahlins avgång kom efter att Expressen igår avslöjade att hon på myndighetens brevpapper intygat att en medarbetare och tidigare livvakt tjänat mer än vad han har gjort. Intyget har sedan använts för att köpa en bostad i Saltsjöbaden.

För Expressen har Sahlin förklarat att hon skrev fel lön på intyget. I dag bekräftar Myndighetens huvudsekreterare Daniel Norlander för tidningen att den tidigare livvakten väljer att lämna sitt jobb. Beslutet är hans eget och gäller från och med måndag, enligt den tillförordnade myndighetschefen.

Sveriges Radios inrikespolitiska kommentator Fredrik Furtenbach säger att den snabba krishanteringen kan bero på att det kan komma fler avslöjanden.

– Vi vet inte allting än, vilket gör det svårt att bedöma. Det är dramatiskt i den mening att det har gått så fort, att hon avgår så väldigt fort efter att Expressen har börjat berätta om detta. Sen är det mindre dramatiskt i den meningen att hon ändå skulle sluta väldigt snart, säger Fredrik Furtenbach.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".