Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Nödläge råder - brist på mat och bensin efter branden

Updated torsdag 5 maj 2016 kl 09.36
Published torsdag 5 maj 2016 kl 03.09
Brand en i Kanada
1 av 4
Ungefär 2 000 hus uppges ha brunnit ner i Fort McMurrays yttre delar. Credit: TT
Flera har blivit strandade efter att deras bilar fått slut på bensin.
2 av 4
Flera har blivit strandade efter att deras bilar fått slut på bensin. Credit: Jason Franson/TT
Människor på flykt efter skogsbranden i Kanada.
4 av 4
Credit: Codie McLachlan/TT

Tusentals av de människor som flyr från skogsbränderna i Kanada har drabbats av brist på både bensin och mat. Några områden i Fort McMurray i provinsen Alberta är redan nedbrunna och elden befaras förstöra mycket mer av staden.

Inga dödsfall har rapporterats från själva skogsbranden, men minst en dödlig bilolycka inträffade när mellan 80 000 och 100 000 människor tvingades fly undan lågorna.

Ungefär 2 000 hus uppges ha brunnit ner i Fort McMurrays yttre delar och delstaten Alberta har deklarerat att nödläge råder.

-- Det finns risk för att vi kan förlora en stor del av staden, säger Scott Long, vid räddningstjänsten i Alberta.

En jämn ström av bilar rörde sig på den enda vägen i riktning söderut från staden under onsdagseftermiddagen, medan stora svarta moln tornade upp sig vid horisonten och aska föll ner från himlen.

En del av invånarna flydde norrut till läger som i vanliga fall nyttjas av personal till energiföretag i området.

Somliga flydde till Edmonton, den närmaste stora staden som ligger drygt 40 mil söderut, och andra nöjde sig med att ta skydd i mindre samhällen som ligger närmare hemstaden.

Flera av de som tvingades fly har blivit strandade efter att deras fordon fått slut på bensin.

Twitter fylldes snabbt med erbjudanden om gratis mat, husrum och djuromvårdnad när oroade evakuerade försökte ta reda på hur det hade gått för deras hem.

Ungefär 100 personer satte upp tält i Gregoire Lake, sydost om staden, där bensinen tagit slut på samtliga bensinstationer.

Två barn föddes under tisdagen på ett ställe som i vanliga fall hyser oljearbetare ungefär 35 kilometer norr om den drabbade staden.

– Den här branden är helt förödande. Det är en förlust på en skala som är svår för de flesta av oss att föreställa sig, säger premiärminister Justin Trudeau.

Premiärministern tillägger han har talat med Alberta-politikern Rachel Notley och erbjudit henne "vårt totala stöd som en regering för vad som än behövs på kort sikt, men uppenbarligen även på lång sikt."

– Jag tror att vi har de resurser som vi behöver i det här läget och vi fortsätter att arbeta väldigt hårt för att få kontroll över elden, sade hon på en presskonferens och lade till att vyn från luften är "hjärtskärande".

Branden rasar fortfarande och myndigheterna säger att de närmsta timmarna är avgörande för hur pass allvarlig branden blir.

Branden, som härjar där en stor del av Kanadas utvinning av oljesand sker, har även fått följder på världsmarknaden.

Nyheten om branden, tillsammans med sjunkande produktionsstatistik från USA, fick oljepriserna att stiga i Asien.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".