Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Republikaner oroade över Trump

Published fredag 6 maj 2016 kl 00.57
Representanthusets talman Paul Ryan stödjer inte Trump
(2:02 min)
Paul Ryan och Donald Trump.
Paul Ryan och Donald Trump. Credit: TT

Igår sa en av det republikanska partiets mest centrala politiker att han inte är redo att stödja Donald Trump, inte just nu i alla fall.

Paul Ryan är talman i representanthuset i kongressen och svarade i en intervju med TV-bolaget CNN att han inte är redo att stödja Donald Trump som sitt partis kandidat. 

Han förklarade att det är Trumps ansvar att ena partiet och att han förväntar sig att den som går i täten står för partiets idéer. Samt la till att han vill och hoppas kunna stödja den partiet nominerar.

Paul Ryan är talman i representanthuset i kongressen och en av republikanernas mest centrala politiker. Paul Ryan var också vicepresidentkandidat förra valet, till Mitt Romney, som för ett tag sedan aktivt uppmanade primärvalsväljarna att inte rösta på Donald Trump.

Paul Ryan är alltså inte vem som helst och hans uttalande är självklart noga kalkylerat.

Donald Trumps invektiv och giftiga stil har splittrat mer än enat partiet, tycker ledningen, som ser framför sig att chanserna att ta över presidentposten i november försvinner med Donald Trump.

Paul Ryan har sedan flera veckor sagt nej till att kandidera själv, men vill gärna ha mer kontroll över vilka idéer och förslag Donald Trump lanserar.

Många av Trumps förslag är kontroversiella och flera kongressledamöter har berättat om sin oro över att förlora sina val om de förknippas med Donald Trump som är en av de minst populära presidentkandidaterna någonsin. Paul Ryan kämpar för att begränsa riskerna för att republikanerna försvagas i kongressen.

Talmannen vill veta, sa han, anmärkningsvärt nog, om Trump stödjer grundläggande republikanska uppfattningar.

Donald Trump svarade i ett skriftligt uttalande att han inte är redo att stödja Paul Ryans agenda, men att han hoppas de kan samarbeta i framtiden. Han la till att det amerikanska folket behandlats så illa, så länge att det förtjänar politiker som sätter folket i första rummet.

Our journalism is based on credibility and impartiality. Swedish Radio is independent and not affiliated to any political, religious, financial, public or private interests.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".