Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpartiet rasar - nu minst i riksdagen

Publicerat fredag 6 maj 2016 kl 06.00
MP:s språkrör Gustav Fridolin och Åsa Romson.
Gustav Fridolin och Åsa Romson. Foto: Jessica Gow/TT

De senaste veckornas kraftiga turbulens ger Miljöpartiet en rejäl smocka i väljaropinionen. Partiet får sin sämsta siffra på tio år och är nu minst av riksdagspartierna tillsammans med KD, visar en extra Sifo-mätning.

I Sifo-mätningen, som publiceras av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten, får Miljöpartiet 4,3 procent. Det är en statistiskt säkerställd förändring från föregående mätning i april, då partiet fick 6 procent, och partiets sämsta opinionssiffra hos Sifo på tio år.

Bara det senaste året har Miljöpartiets väljarstöd halverats, vilket inte lär stärka stödet för språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson inför den stundande kongressen.

– Alla saker sammantaget skapar oro inom partiet. Man har inte råd att tappa allt för mycket. Man har en intern opposition, som framför allt väcktes efter beslutet om migrationspolitiken.

–Men det finns också ett stort missnöje med språkrören och partiledningen om hur man har hanterat händelserna de senaste veckorna, säger Niklas Bolin, statsvetare vid Mittuniversitetet som har skrivit flera arbeten om Miljöpartiet.

–Man har gått ganska dåligt i opinionen egentligen ända sedan några månader före valet. Någonstans finns det en gräns där det skapas om inte panik så stora krav på förändringar inom partiet.

Utöver Miljöpartiets kraftiga nedgång ligger opinionen rätt stilla, utan säkerställda förändringar bland riksdagens övriga partier. Moderaterna är största parti med ett stöd på 27,4 procent, följt av Socialdemokraterna som får 26,5 procent.

Vänsterpartiet får sin högsta Sifo-siffra på två år: 8,2 procent.

– Frågan är egentligen varför Vänsterpartiet inte har lyckats profitera mer på en regering som man står utanför, men som går väldigt dåligt. De har inte varit särskilt lyckosamma att attrahera stöd från regeringspartierna, säger Niklas Bolin.

Drygt 1 900 personer tillfrågades i mätningen, som genomfördes 25 april-3 maj. Alla förändringar utom den för Miljöpartiet ligger inom den statistiska felmarginalen.S: 26,5 (-0,2)

V: 8,2 (+1,0)

MP: 4,3 (-1,7)

M: 27,4 (+1,6)

C: 5,9 (-1,4)

L: 5,4 (-0,1)

KD: 4,3 (+0,8)

SD: 15,3 (-0,4)


Källa: Sifo/SvD


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".