Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Många positiva till Nato

Publicerat fredag 6 maj 2016 kl 10.21
"Bilden är att Ryssland är en militär faktor att ta hänsyn till"
(1:43 min)
Bildsplitt med Nato och folk på stan.
Foto: TT

För första gången är fler svenskar för ett Natomedlemskap än emot, visar den senaste SOM-undersökningen.

Andelen svenskar som anser att det är ett bra förslag att Sverige söker medlemskap i Nato är nu 38 procent. Att jämföra mot de 31 procent som tycker att det är ett dåligt förslag, enligt en undersökningen från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

En ungefär lika stor andel – 31 procent – uppger att de inte har någon säker åsikt i frågan.

Det beror sannolikt på nyhetsrapporteringen om Ryssland som ett militärt hot, säger Karl Ydén, universitetslektor vid Chalmers tekniska högskola, som varit med och gjort undersökningen.

– Nu är det någonting som det rapporteras om relativt ofta. Och även rysk retorik är mer offensiv. Så det sammantagna bilden är att Ryssland är en militär faktor att ta hänsyn till, på ett sätt som man inte räknade med för några år sedan, säger Karl Ydén.

Trendbrottet är tydligast hos män, som i större utsträckning bytt fot i frågan. Åsikterna om Nato-medlemskap följer även tydligt den svenska block-politiken. Hårddraget är personer som sympatiserar med de röd-gröna partierna negativa till Nato. Och personer som sympatiserar med den borgerliga alliansen är positiva.

Folkopinionen speglar partiernas hållning i frågan. Förutom hos Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokratiska väljare är positiva till Nato, däremot är partilinjen att man inte ska söka medlemskap i Nato, säger Karl Ydén.

SOM-institutets undersökning visar också att 60 procent anser att det är ett bra förslag att Sverige i fredstid för en alliansfri politik. En stor del svenskar vill alltså att Sverige går med i Nato, men anser samtidigt att landet ska vara fri från allianser.

– Det kan möjligtvis indikera en viss brist på reflektion kring vad alliansen Nato är. För rent semantiskt kan man inte både vara alliansfritt och med i en allians, säger Karl Ydén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".