Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Norska katolska kyrkan i rättstvist med staten

Publicerat fredag 6 maj 2016 kl 16.00
"Vi har inte fått för mycket i bidrag"
(2:20 min)
En församlingsmedlem ber. Foto: Jeffrey Phelps/Scanpix.

Norska staten menar att katolska kyrkan har fuskat till sig runt 40 miljoner kronor i bidrag genom att registrera tusentals medlemmar på felaktigt sätt. Nu svarar Oslos katolska stift med att stämma staten inför domstol.

– Vi har inte fått för mycket i bidrag. Vi har tvärtom fått för lite, säger Lisa Wade, administrativ chef för Oslos katolska stift.

I februari 2015 rapporterade Ekot om en polisrazzia mot det katolska stiftet i den norska huvudstaden. Biskopen är en av de som fortsatt är misstänkt för grovt bedrägeri på runt 50 miljoner kronor.

Norska staten ger bidrag till trossamfund i relation till deras medlemsantal. Under fyra år använde katolska kyrkan källor som telefonkatalogen för att leta rätt på personer i Norge med namn som tyder på att de är från Polen eller andra katolska länder. På det här sättet kunde man registrera tiotusentals personer som medlemmar, utan att fråga dem först.

Lisa Wade medger att metoden var felaktig.

– Det var inte en bra metod, absolut.

Staten kräver att stiftet betalar tillbaka runt 40 miljoner kronor i statliga bidrag. Men det katolska stiftet vägrar.

Enligt katolska kyrkan är man medlem i och med sitt dop, och att medlemskapet sedan gäller i det stift där man råkar bo, även om man inte är formellt registrerad där.

Norska staten är villig att ge bidrag för runt 80 000 medlemmar i Oslos katolska stift, medan stiftets administrativa chef menar att det egentligen finns ytterligare ungefär 100 000 medlemmar. Därav hennes påstående att stiftet snarast får för små bidrag.

Lisa Wade anser även att norska staten diskriminerar genom att använda reglerna olika för katoliker och medlemmar i Nordens protestantiska folkkyrkor.

Svenska kyrkan i Norge har fått över 10 000 nya medlemmar genom att svenskar har flyttat till Norge och automatiskt fått sitt medlemskap i Svenska Kyrkan överflyttat, avslöjade tidningen Vårt Land förra året. Varje medlem innebär norska statsbidrag på 900 kronor till Svenska Kyrkan i Norge.

– Medan en svensk katolik som flyttar till Norge måste skriva in sig igen i den katolska kyrkan i Norge för att vi ska få bidrag. Detta är, som vi ser det, inte i enlighet med lagen, säger Lisa Wade till Ekot.

Det blir nu Oslo tingsrätt som får avgöra om katolska kyrkan ska tvingas betala tillbaka statsbidrag eller inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".