Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänsterpartiet sa nej till ny kärnkraftslinje

Uppdaterat fredag 6 maj 2016 kl 20.38
Publicerat fredag 6 maj 2016 kl 15.01
"Kärnkraften är fortfarande omöjlig, onödig, livsfarlig "
(1:32 min)
Sjöstedt och kärnkraftsverk.
Partistyrelsens nederlag var så tydligt att det inte ens blev någon omröstning i frågan. Foto: TT

Vänsterpartiet har antagit ett nytt program med målet att bli Sveriges grönaste parti.

Men kongressen i Örebro körde i dag över partiledningens förslag om kärnkraft och sa nej till att prioritera klimathotet före en snabb avveckling.

Flera motioner har skrivits med krav att partistyrelsens förslag ska strykas. Förslaget innebar att kärnkraften ska avvecklas successivt, men att man hellre ska dröja med avvecklingen om den skulle innebära ökad produktion av fossildrivna kraftverk.

– Är det kongressens mening att ni vill bifalla motionerna?

– Jaaaa! 

Partistyrelsens nederlag var så tydligt att det inte ens blev någon omröstning i frågan. Kärnkraftsskrivningen diskuterades intensivt under hela kvällen i går.

– Kamrater, det duger inte! Kärnkraften är fortfarande omöjlig, onödig, livsfarlig och den ska avvecklas så snart som möjligt! sa Ann Marie Engel från Storstockholm.

– Jag hoppas att kongressen beslutar att av nödvändigheten av ett snabbt kärnkraftstopp, och därmed behålla en viktig ideologisk ståndpunkt i denna fråga, sa Thord Kristiansson från Skåne.

Förslaget var en del av partiets Ekologiska Ekonomiska program som enligt partiledaren Jonas Sjöstedt är den viktigaste frågan under den här kongressen. Programmet är tänkt att inte bara vara radikalt, utan också mer realistiskt och pragmatiskt. 

Men i dag var partiledaren Jonas Sjöstedt inte särskilt ledsen för att partistyrelsens "nyansering" av kärnkraftslinjen röstades ned.

– Det här kan jag gott leva med, säger han.

Många vänsterpartister, liksom Sjöstedt själv, var engagerade i Linje 3 i folkomröstningen om kärnkraft 1980. De ansåg att man med förslaget anslöt sig till den gamla fiendesidan i Linje 2. Det fanns också en rädsla för att gå "kärnkraftslobbyns" ärende med argument om att kärnkraft kan rädda klimatet.

Sjöstedt konstaterar nu att det är partiets gamla linje som gäller och att den blir hans ingång i energisamtalen med regeringen och de borgerliga partierna.

– Det är klart att vi blir mycket tydligare nu, säger han.

Vänsterpartiet vill att kärnkraften avvecklas så fort som möjligt, i takt med att den förnyelsebara energin byggs ut.

Sjöstedt hoppas nu på en överenskommelse med S, MP och C som innebär ett stopp för ny kärnkraft, bra villkor för framväxten av förnybar energi och att den gamla kärnkraften avvecklas.

Partiets mål är att all Sveriges energi ska komma från förnyelsebara källor, som sol, vind och vatten, år 2040. Sjöstedt räknar dock med att det sista kärnkraftverket är avvecklat långt tidigare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".