Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Dålig jobbmatchning bromsar svensk tillväxt

Publicerat fredag 6 maj 2016 kl 15.16
Almega: Det är oroande
(1:57 min)
Foto: Bertil Ericson / TT
Foto: Bertil Ericson / TT.

Matchningsproblemen på arbetsmarknaden bromsar tillväxten mer än vad de flesta bedömningar hittills visar. Den analysen gör tjänsteföretagens organisation Almega i en konjunkturrapport de presenterar i dag.

De tilltagande problemen med bristande matchning mellan arbetssökande och lediga tjänster är oroande, säger Almegas chefekonom Lena Hagman.

– Det handlar om en inbromsning av tillväxten i svensk ekonomi, både vad gäller sysselsättning och produktion. Och det beror inte på svagare efterfrågan utan det är flaskhalsar på arbetsmarknaden som håller tillbaka tillväxten

Samtidigt ökar rekryteringstiden inom näringslivet, helt enkelt på grund av kompetensbrist bland de sökande.

– Det handlar främst om olika företagstjänstbranscher. Det är data- och teknikkonsulter, bemanningsbranschen och andra branscher som består mest av högkvalificerad arbetskraft. Och nu har arbetsgivarna fått svårt att hitta tillräckligt många på arbetsmarknaden som de behöver för sin tillväxt, säger Lena Hagman.

Även inom byggbranschen som ju tagit fart har efterfrågan ökat på olika konsulter – som är svåra att hitta. Anställningsbehovet blir fortsatt stort också inom kommuner och landsting de närmaste två åren, med migrationen som en starkt bidragande orsak.

Med det sagt räknar Almega med att 120 000 nya jobb kommer att skapas fram till sista december 2017, medan den totala arbetslösheten enligt prognosen minskar från dagens cirka 7,2 procent till 6,6 procent av arbetskraften vid slutet av nästa år. Siffror som dock alltså skulle kunna varit klart bättre om det inte vore för just de stundom underskattade matchningsproblemen, säger Lena Hagman.

– Samtidigt har vi de här pensionsavgångarna, där vi tappar kvalificerad arbetskraft och som försvinner från arbetsmarknaden. Och då behöver det fyllas på, både med ungdomar och från utlandet. Vi behöver mer kompetensinvandring för att klara den här matchningsproblematiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".