Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Idéburna välfärdssektorn växer inte

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 06.43
Forskare: "Samma andel sysselsatta"
(1:59 min)
Två äldre människor går hand i hand i en korridor.
Två äldre människor går hand i hand i en korridor. Foto: Matt Rourke/AP

Den idéburna sektorn inom välfärden har glömts bort i Sverige. Men det är viktigt för mångfalden att den får växa. Det slår en ny forskningsrapport fast.

I Sverige gynnar reglerna privata vinstdrivande företag, enligt Karl Henrik Sivesind, rapportförfattare och forskare vid Institutet för samhällsforskning i Oslo.

-Man får inte en utveckling av ideella välfärdsentreprenörer som växer. Den här sektorn har legat på samma andel sysselsatta sedan år 2000, säger han.

Den idéburna sektorn i Sverige växer inte, utan har länge legat på samma nivå, 3 procent. I jämförelse är sektorn 8 procent i Norge och 14 procent i Danmark.

Istället är det den kommersiella sektorn som växer. Antalet anställda i den kommersiella sektorn i Sverige ökade med 90 000 personer mellan 2007 och 2013.

Gemensamt för de idéburna icke-vinstdrivande organisationerna är att vinsten återinvesteras i verksamheten. Det står ofta för närhet, nytänkande och kan fylla nischer som varken den offentliga eller kommersiella sektorn gör, enligt Sivesinds forskning.

För att sektorn ska växa krävs regler som underlättar.

-Det införs ett nytt EU-direktiv som gör att det finns en öppning för att ge icke-vinstdrivande välfärdsaktörer en treårsperiod utan att behöva konkurrera om upphandlingar, säger Karl-Henrik Sivesind.

Sara Friman är verksamhetschef på Näsbyparks Parkinsonboende, som drivs av HSB Omsorg och hör till den idéburna vård- och omsorgssektorn. Hon berättar att de inte ens lägger anbud ibland, eftersom de inte kan gå ner tillräckligt i pris.

-Kommunerna gör olika, men när det är lägsta pris som gäller hamnar priset ofta på väldigt låga summor per dygn. Ska man ha en bra personaltäthet, så går det inte ihop med en för låg prislapp, säger hon.

Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på arbetsgivar- och branschorganisationen Vårdföretagarna, som har både vinstdrivande och icke-vinstdrivande vårdföretag som medlemmar, tycker att det är viktigt att alla konkurrerar på samma villkor.

-Vare sig du är vinstdrivande eller icke-vinstdrivande vårdföretagare, så vill du bli vald på grund av att du håller en hög kvalitet i vården och omsorgen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".