Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tiotusentals väntas demonstrera för EU i Polen

Publicerat lördag 7 maj 2016 kl 11.47
"Vi vill visa vårt stöd för demokratin"
(1:20 min)
"Polacker är ett EU-entusiastiskt folk", säger Paulina Piechna-Więckiewicz, aktiv i den oppositionella vänstergruppen Initiativ för Polen som demonstrerar till stöd för EU. Foto: Dorota Nygren.
1 av 3
"Polacker är ett EU-entusiastiskt folk", säger Paulina Piechna-Więckiewicz, aktiv i den oppositionella vänstergruppen Initiativ för Polen som demonstrerar till stöd för EU. Foto: Foto: Dorota Nygren.
Utanför regeringsbyggnaden i Warszawa har oppositionella tältat i flera månader. Foto: Thella Johnson
2 av 3
Utanför regeringsbyggnaden i Warszawa har oppositionella tältat i flera månader. Foto: Thella Johnson.
Igor Janke, konservativ debattör i Polen, ser ingen risk att Polen skulle vara på väg ut ur EU. Foto: Dorota Nygren
3 av 3
Igor Janke, konservativ debattör i Polen, ser ingen risk att Polen skulle vara på väg ut ur EU. Foto: Dorota Nygren.

Idag väntas tiotusentals polacker ge sig ut på gatorna för att visa sitt stöd för EU och Polens plats i unionen. Den sittande polska regeringen har under vintern hamnat på kollisionskurs med EU-ledningen och nu är många oroliga för landets framtida relationer med grannarna.

– Vi vill visa vårt stöd för demokratin, för EU, för medborgares rättigheter, för kvinnors rättigheter, säger Paulina Piechna-Więckiewicz, vänsterpolitiker och med i den nya oppositionella gruppen Initiativ för Polen.

Det är en av flera oppositionsgrupperingar som redan är på plats utanför premiärministerns kansli och förbereder dagens regeringskritiska demonstrationer, som ska gå under parollen "Vi är och förblir i Europa".

– Vi polacker är ett mycket EU-entusiastiskt folk och det är något som jag personligen är väldigt stolt över. Men nu säger vår regering att EU inte är så bra ändå.

Både EU-kommissionen och Europaparlamentet har under vintern hållit flera särskilda möten och debatter om situationen i Polen och riktat skarp kritik mot lagar som regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) drivit igenom i snabb takt sedan det tillträdde och som anses försvaga demokratin i landet.

Bland annat genom ökad politisk styrning av Polens författningsdomstol, av rättsväsendet i stort och av public servicemedierna.

Häromveckan var Europarådets Venedigkommission på plats för andra gången på kort tid för att granska ytterligare kontroversiella lagändringar som ska ge polisen i Polen ökad rätt att övervaka medborgares data- och teletrafik.

En brokig opposition med demokratiorganisationen Kommittén till demokratins försvar (KOD) i spetsen har haft sitt tältläger här utanför regeringsbyggnaden i flera månader.

Deras protester på lördagarna har blivit en av de tydligaste symbolerna för det politiskt tudelade Polen. Att hissa EU-flaggan jämte den polska flaggan en annan. Men är det troligt att Polens regering faktiskt skulle driva landet ut EU?

Frågar man kretsen kring regeringspartiet självt, är svaret definitivt nej.

– Det är sådant som oppositionens radiostationer och tidningar för fram och det är absolut inte sant, säger Igor Janke, konservativ debattör och PR-konsult i Warszawa.

– PiS-regeringen har en kritisk hållning i Europapolitiken men de har ingen som helst avsikt att bryta med EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".