Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Strulig sommar väntar tågresenärer

Publicerat söndag 8 maj 2016 kl 11.05
En växel vid ett korsande järnvägsspår vid lokstallarna i Sundbyberg.
En växel vid ett korsande järnvägsspår vid lokstallarna i Sundbyberg. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sveriges tågresenärer har fått lära sig att tålmodigt vänta. Och i sommar blir det extra struligt på järnvägen runt om i landet.

– Värst drabbat blir Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Johan Tjerneng vid Trafikverket.

I en tågkupé genom Sommarsverige - eller inte. På många håll i landet satsar Trafikverket på stora järnvägsarbeten i sommar, vilket bidrar till en rad besvärligheter för resenärer.

På 29 platser runt om i landet, från Gällivare till Lund, kan man räkna med rejäl problematik.

– Det som påverkar resenärerna mest är i storstadsregionerna. Just för att det är flest tåg där och flest som åker, säger Johan Tjerneng, presskommunikatör vid Trafikverket.

Bland annat kommer Mälarbanan mellan Stockholm och Västerås att stängas av samtidigt som dubbelspårsutbyggnaden mellan Stockholm och Strängnäs pågår.

– Där kan man få väldigt stor påverkan. Speciellt om något inträffar som gör att avstängningarna blir längre än planerat.

Men även i norra Sverige kan resenärerna räkna med strul. Exempelvis kommer ett planerat spårbyte att ske mellan Älvsbyn och Bastuträsk på norra stambanan där trafiken under lång tid tvingats gå med reducerad hastighet då spåret är för dåligt.

Lägg därtill byten av växlar och ställverk samt kontaktledningar som utsatts av slitage från både tåg och vädrets makter. Trafikverket har samlat flera sträckor där kontaktledningar måste bytas vilket leder till att trafiken stängs av på båda sidor av dubbelspåriga sträckor för att inte utsätta de som arbetar för onödiga risker.

– Det är livsfarlig spänning i ledningarna. Det gör att det blir totalstopp på en sträcka just när man byter, säger Tjerneng.

Samtidigt menar han att tågoperatörerna är väl informerade om Trafikverkets arbeten varför sommarresenärerna informeras om eventuella problem redan när de köper biljetten.

– Järnvägsarbetena spikades redan 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".