Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ja till fortsatt budgetsamarbete

Publicerat söndag 8 maj 2016 kl 14.55
Sjöstedt: Voteringen säger "mer sånt här"
(1:48 min)
Partiledare Jonas Sjöstedt vid partikongressen i Örebro.
Partiledare Jonas Sjöstedt vid partikongressen i Örebro. Foto: Peter Wallberg/TT

Vänsterpartiets kongress gav i morse partiledningen och partiledaren Jonas Sjöstedt stöd för att fortsätta budgetsamarbetet med regeringen på det sätt som skett sedan 2014.

Krav fanns från flera håll på att till exempel förändringarna av flyktingpolitiken skulle lyftas in för att tvinga fram en förändring. Det var en lättad partiledare som mötte pressen efter beslutet.

– Jag tycker att den här voteringen som vi hade nyss här inne som med väldigt stor majoritet sa att vi ger partiledningen ett mandat att fortsätta förhandla, den säger till oss "mer sådant här". Vi vill ha mer resultat, vi vill ha fler förändringar som gör Sverige jämlikare och rättvisare, sa Jonas Sjöstedt.

– Vi ser hur Vänsterpartiet utövar ett gott inflytande på den här regeringen som inte alltid har så stora ambitioner när det gäller skatter, när det gäller fördelning, när det gäller jämställdhet, sa Jonas Sjöstedt.

Det var bland annat partidistrikten i Göteborg och Skåne som krävde att budgetsamarbetet ska avbrytas om flyktingpolitiken inte blir som vänsterpartiet vill.

I debatten igår hördes bland annat Sara Svensson från Skåne.

– Vi behöver fundera över vår roll och vilka framgångar vi vill nå. Detta är en debatt för partiet och vår strategi, inte en diskussion om vilka fina reformer vi har uppnått, sa Sara Svensson.

Flera ledamöter från partistyrelsen försvarade den nuvarande modellen med konkreta framgångar i budgetförhandlingarna som till exempel fri medicin till barn från den första januari i år, fler anställda i åldringsvården och den senaste förhandlingsresultatet som innebär tio miljarder kronor med i nivåhöjning till kommuner och landsting.

Jonas Sjöstedt anser att partiets förhandlingstaktik gör dubbel nytta. Dels konkreta åtgärder som ger folk förbättringar och dels en stark opposition i viktiga principfrågor.

Den stora fråga av principiell vikt som lagts in i budgetförhandlingar är kravet på att slopa vinster i välfärden. Där kommer utredningsförslag i höst.

Övriga principfrågor som till exempel motstånd mot försvarssatsningar och vapenexport är inte med i budgetförhandlingarna.

Och efter kongressens besked idag alltså inte heller regeringens förslag till förändring av flyktingpolitiken. Det kommer Vänsterpartiet att rösta emot i riksdagen i juni.

– Vi kommer att använda de röster vi har för att rösta emot alla skärpningar av migrationspolitiken och skulle man genomföra dem kommer vi att arbeta för att ändra dem, säger Jonas Sjöstedt.

Kongressen tog också beslut om att partiet ska kräva att kurdiska PKK ska strykas från EUs lista över terrororganisationer.

Här sa partiledningen nej, med argumentet att hela EUs terrorlista bör slopas eftersom den inte bygger på juridisk prövning utan på politiska beslut av EUs ledare. Men efter votering förlorade partiledningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".