Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Investor upptaxeras med kvarts miljard

Publicerat söndag 8 maj 2016 kl 16.57
"Vi följer lagens intention med god marginal"
(1:38 min)
Investors bolagsstämma 2015
Investors bolagsstämma 2015 Foto: Lars Pehrson/TT

Skatteverket vill upptaxera ett bolag som ägs av Investor med en miljard kronor. Investor krävs på 240 miljoner kronor mer i skatt och nu kräver några av de största delägarna en förklaring.

Skatteverket kritiserar hur Investor och dess bolag lever upp till de nya ränteregler som kom 2013, uppger SVT.

– Under vissa förutsättningar får man inte avdrag för räntor som man betalar inom en koncern. I det här fallet har man inte uppfyllt de krav man ska ha för att få ränteavdrag. Därmed har vi tillämpat regeln och vägrar avdrag i det här fallet, säger Tomas Algotsson, enhetschef vid Skatteverkets rättsavdelning.

Reglerna infördes för att hejda så kallade räntesnurror, där bolag inom en koncern sänker sin vinst genom att låna av varandra och betala ränta till varandra.

I det här fallet gäller det ett lån från Investor till ett dotterbolag som köpte Mölnlycke Health Care. På det viset kunde Mölnlycke Health Care få bort drygt en miljard kronor av vinsten för 2013.

Skatteverket underkänner avdraget och begär att Wallenberg-kontrollerade Investor ska betala 240 miljoner kronor i skatt.

Investor har överklagat skattebeslutet. 

– Nej, detta är ingen räntesnurra utan det är ett vanligt externt lån som Investor har externt, hos banken, säger kommunikationschef Stefan Stern.

– Och då har vi använt det lånet för att förvärva ett bolag, Mölnlycke Health Care. Men de investeringar vi gjort för att kunna köpa bolaget har ju inneburit skulder och underskott och kostnader i några år. Och då uppstår ett ränteavdrag hos Mölnlycke Health Care för lånet till oss.

– Men vi får ränteinkomsten som en skattepliktig inkomst hos oss. Helt enligt hur ett aktieägarlån går till, säger Stefan Stern.

Men om lagens intention är att inte skapa kryphål, följer ni lagens intention i det här fallet?

– Vi följer lagens intention med mycket god marginal, säger kommunikationschef Stefan Stern.

För Skatteverket är den avgörande frågan om Investor-koncernen försökt skaffa sig förmåner.

– Det här är svåra och krångliga regler som är förhållandevis nya, och där Högsta Förvaltningsdomstolen inte givit någon vägledande praxis, säger Tomas Algotsson.

– Men utifrån den lagstiftning som finns, har Skatteverket att bedöma huruvida det finns en väsentlig skatteförmån i samband med de här ränteavdragen. Och där menar vi att det här finansieringen har skett mycket utifrån att vinna en stor skatteförmån i första hand. Och då ska man inte få avdrag, säger Tomas Algotsson på Skatteverket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".