Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpta regler kring fotografering på sjukhus

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 05.00
Barnmorskor välkomnar skärpning
(2:23 min)
Sjukhusentré.
Länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Foto: Johan Nilsson / TT

Flera landsting skärper nu reglerna kring fotografering på sina sjukhus. Det gäller Jönköping, där det beskrivs som ett arbetsmiljöproblem att allt fler föräldrar fotograferar och filmar under förlossningen, rapporterar P4 Jönköping.

Personal har blivit smygfilmade, uthängda på sociala medier och en del föräldrar har med sig en professionell fotograf till förlossningen.

– Ja, jag upplever väl att det har blivit mer fotografering och att man har tagit in proffsfotografer. Sedan även att en del föräldrar filmar mer så det tycker jag väl har ökat. Ibland kommer personal med på de bilderna och det kanske man inte riktigt vill, säger barnmorskorna Jill Andersson och Madeleine Bruce på länssjukhuset Ryhov i Jönköping. 

Att fotografera livets under har ju länge varit vanligt, men att dokumentera hela förloppet och sedan sprida det på bloggar, hemsidor och sociala medier har blivit allt vanligare, enligt barnmorskorna.

Det har förekommit att personal blivit uthängda på sociala medier med namn och bild när föräldrar inte varit nöjda, man har upptäckt mobiltelefoner som står och smygfilmar i förlossningssalen.

Några gånger har föräldrar haft med sig en professionell fotograf in på förlossningen som ska dokumentera hela förloppet

– De hade inte kollat upp något tillstånd innan så det var många kollegor som sa ifrån att de inte ville vara med, säger barnmorskan Jill Andersson.

– Det känns utlämnande, man blir obekväm i situationen och att man inte kan vara sig själv riktigt, säger Jill Andersson.

Nyblivna mamman Lisa Peterson från Jönköping kände att de ville dokumentera mer än bara det nyfödda barnet.

– Det skulle vara kul, en förlossning är så mycket mer än bara när ens barn är ute. Det skulle vara kul att i efterhand titta på och minnas hela stunden, säger Lisa Peterson.

Hur har ni använt sociala medier?

– Inte alls än. Att lägga upp på sociala medier med andra personer inblandade, det skulle vi inte göra, säger Lisa Peterson.

Enligt en enkät som ungefär hälften av alla landsting och regioner svarat på upplever man samma problem på flera håll.

Härjedalen och Gotland har haft diskussioner och i Västmanland skärper man också reglerna just nu.

Liksom i Jönköping, där barnmorskorna och annan vårdpersonal upplevt att det blivit ett allt större arbetsmiljöproblem.

Nya riktlinjer ska ut under våren där det blir förbjudet att fotografera och filma i sjukhusets lokaler utan att fråga först, säger Helen Ulvegard, kommunikationsstrateg på region Jönköpings län.

– Det är ett förtydligande. Vill du fotografera, fråga först. Så vi kommer under våren att gå ut med information, säger Helen Ulvegard.

Skärpningen av reglerna välkomnas av barnmorskorna, även om dom helst hade velat ha ett förbud att filma och fotografera personal.

– Totalförbud är ju det bästa för så vet alla vad som gäller, säger barnmorskan Jill Andersson.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".