Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Fort McMurray är som en spökstad"

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 00.45
Jack Poitras beskriver insatsen i Fort McMurray
(8:29 min)
Nästan alla 88 000 invånare i Fort McMurray har lämnat staden  (Jeff McIntosh/The Canadian Press via AP)
Nästan alla 88 000 invånare i Fort McMurray har lämnat staden (Jeff McIntosh/The Canadian Press via AP/TT) Foto: Jeff McIntosh

Polisen Jack Poitras beskriver den evakuerade staden Fort McMurray i dessa dagar som en spökstad. Arbetet på marken i den skogsbrandsdrabbade staden var på söndagen fortfarande mycket besvärligt.

- Igår kväll fick vi till och med ha andningsmask på oss inomhus för att kunna andas normalt, röken var så tjock så, säger han.

Jack Poitras är normalt stationerad i den betydligt större staden Edmonton, ca 55 mil söder om Fort McMurray. Men sedan några dagar tillbaka är han ansvarig för mediekontakterna för polisen i Fort McMurray. Det är ca 17 grader Celsius i Fort McMurray just nu där han står utanför en brandstation på väg ut mot flygplatsen i staden.

- Idag kan man definitivt fortfarande känna doften av rök, men idag behöver vi inte andningsmaskerna, allt beror på hur vindarna blåser och de ändrar riktning hela tiden, säger Jack Poitras.

Man ser rökmolnen över allt runt om staden, berättar han, men trots att över 1500 byggnader brunnit ner i stadens utkanter så är de övervägande delarna av staden fortfarande helt intakta.

Över 80 000 personer, i stort sett hela staden har lämnat staden efter den obligatoriska evakueringsordern som kom häromdagen.

- Det gick väldigt snabbt när ordern kom och man kan se att folk har lämnat sina hus och hem i all hast, säger Jack Poitras. Han säger att ett tusental personer finns kvar i stan. Det handlar om poliser, brandmän och tjänstemän av olika slag som bland annat just nu arbetar med få strömmen att komma tillbaka till Fort McMurray.

- Vi har fått arbeta med elgeneratorer i flera dygn nu, men igår kom strömmen tillbaka i det huset som jag arbetar i just nu och det är fortfarande bulldozers som arbetar med att trycka bort buskar från bostadsområden så de inte ska fatta eld, säger Jack Poitras.

- Just nu jobbar vi med att nacka dörr för att se om folk som är kvar i staden är i behov av nödhjälp. Idag borde vi bli klara, då har vi faktiskt knackat på varenda dörr i staden.

Så evakuering pågår fortfarande alltså?

- Ja.

Har ni haft några problem med plundring?

- Inte direkt. Vi har haft ett par incidenter och vi har arresterat en person, men inget i stor skala som har kommit till vår kännedom. Men polisen patrullerar runtom i staden.

Det har varit rapporter om att det har kommit en del regn idag. Har du märkt av det?

- Ja, det kom lite regn under ett par minuter, men det var inga stora mängder.

Inte så mycket att det hjälpte?

- Nej inte den här gången. Vi hoppas att fuktigheten ökar och att det kan komma regn under ett par dagar, det skulle vara bra.

Även om myndigheterna i delstaten Alberta under söndagskvällen började se mer optimistiskt på situationen med att försöka få den enorma branden under kontroll så finns det i nuläget inga tydliga indikationer på att evakueringsordern för staden kan dras tillbaka.

- Vi har inga indikationer nu på när det kan ske. Problemet är de starka vindarna som ändrar riktning hela tiden, säger Jack Poitras samtidigt som vinden tydligt hörs i mobiltelefonen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".