Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen granskar högskolornas prislappar

Publicerat tisdag 10 maj 2016 kl 11.01
"Det låter som att man utnyttjar systemet"
(2:20 min)
Adriana Jiménes
1 av 2
De utländska studenterna vet inte hur de ska få reda på sådant här, säger Adriana Jiménes från Stockholms universitets studentkår. Foto: Emelie Rosén/Sveriges Radio

Trots att svenska högskolor tar ut tiotusentals kronor i extra avgifter från utomeuropeiska studenter saknas nationell granskning av prissättningen.

Lärosätena får själva sätta sina prislappar.

– Det är hemskt. Det låter som att man utnyttjar systemet, säger Adriana Jimenez som är internationell samordnare vid Stockholms universitet studentkår.

Förra året fick svenska lärosäten in en halv miljard på anmälnings- och studieavgifter från utomeuropeiska studenter. En summa som ökat stadigt sen studieavgifterna infördes hösten 2011.

Trots det har ingen nationell granskning av priserna gjorts, och det är upp till högskolorna själva att sätta priset på sina utbildningar.

När Ekot går igenom de svenska högskolornas prislistor visar det sig det kan skilja tiotusentals kronor för en och samma typ av utbildning.

En alldeles för stor skillnad, tycker den internationella studentsamordnaren Adriana Jimenez.

Det blir extra allvarligt eftersom utländska studenter sällan vet vad de kan kräva, säger hon.

– Jag upplever att de utländska studenter har dålig koll på sina rättigheter. De lägger all sin tid och energi på att bara ta sig igenom den administrativa processen att komma hit, säger hon.

Ingen av de studenter som Ekot har varit i kontakt med säger att de har fått information om hur deras studieavgifter ska användas, trots att de i vissa fall betalar närmare 50 000 mer, eller dubbelt så mycket, som vad utbildningen beräknas kosta för en svensk eller europeisk student.

Men att högskolor skulle ha satt i system att ta ut för höga avgifter stämmer inte, säger Eva Malmström Jonsson som är prorektor på Kungliga tekniska högskolan.

– Vi har gjort en noggrann analys för att se hur kostnadsbilden ser ut, men det är ingen exakt vetenskap. Det måste bli lite schabloner beroende på de kostnader man har för olika funktioner inom universitet, säger hon.

Att prissättningen görs utifrån lärosätenas egna uppskattningar av vad de har för merkostnader för utländska studenter är inget problem, tycker Eva Malmström Jonsson.

Hon är också är med i högskolornas internationaliseringsråd och följer därför frågan med extra intresse.

Ekonomistyrningsverket kan ju granska våra priser, säger hon.

Men det stämmer inte. Just studieavgifter är nämligen undantagna granskningen från Ekonomistyrningsverket. Någon extern granskning görs alltså inte överhuvudtaget.

– Det kommer väl en granskning kan man hoppas då, säger Eva Malmström Jonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".