Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Unik forskning om rätt tidpunkt för att föda

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 13.14
"Det är helt centralt"
(2:16 min)
gravid kvinna

Förlossningar som startar för tidigt eller för sent innebär ökade risker för både barn och mammor. I en stor studie vill nu forskarna ta reda på vilka faktorer som avgör när en förlossning startar.

Bo Jacobsson är professor vid Sahlgrenska akademien vid Göteborgs universitet och ska leda projektet, som han beskriver som världsunikt. 

-- Genom de stora befolkningsregistren i Norden, och genom en satsning vi jobbat med i Norge tio år kan vi göra helt unika studier där vi kan titta på ärftligheten bakom graviditetslängder.

Och varför behöver man veta mer om det?

– För att det är ökad risk att föda för tidigt och det är ökad risk för barnet även om det föds för sent, och om vi på det sättet kan få kunskap om vad det är som till exempel drar igång förlossningen för tidigt kan vi vidta förebyggande åtgärder för att förhindra det. 

I projektet ingår studier som ska göras i Sverige, Norge och USA de kommande åren. Bland annat kommer man använda data från 11.000 familjer i Norge med information om bland annat dna, graviditetslängd och den miljö mamman varit i under graviditeten. Också det svenska medicinska födelseregistret med information om mer än fyra miljoner graviditeter ska användas i forskningen.

Enligt professor Bo Jacobsson handlar det om att försöka förstå hur genetiska faktorer och miljö påverkar och samspelar:

-- Vi vet att ärftliga faktorer förklarar ungefär 25-30 procent av varför man föder för tidigt, utöver det finns det många andra faktorer, kan vara om man röker, hur man lever och hur man äter under graviditeten, och sen kan man också se samverkan mellan de genetiska och miljöfaktorer och att det kan samverka på ett för patienten ofördelaktigt sätt.

Hur viktigt skulle du säga att det är att man får mer kunskap om det här?

-- Det är helt centralt. Vi har ju sett stora framgångar på att kunna ta hand om ett barn som föds för tidigt, men fortfarande är det så att vi har inte lyckats minska antalet barn som föds för tidigt, varken i Sverige eller utomlands, så att kunna gå grundläggande biologisk kunskap om detta är helt avgörande för att kunna vidta förebyggande åtgärder och minska de här komplikationerna, vilket är vår målsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".