Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Löfvens besked: Regeringsombildning efter MP-kongress

Uppdaterat måndag 9 maj 2016 kl 16.40
Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 14.03
Ekots direktsändning av valberednings pressträff
(65 min)
Krisen i MP -- Romson petas
Krisen i MP -- Romson petas

Regeringen kommer att ombildas, det säger statsminister Löfven i dag. Två ministerposter är tomma sedan Åsa Romson meddelat att hon lämnar regeringen och avgår som klimat- och miljöminister. Bostadsministerposten är vakant sedan 18 april då Mehmet Kaplan tvingades avgå. 


Klockan 13.04 kom beskedet: Isabella Lövin och Gustav Fridolin föreslås ta över som språkrör för Miljöpartiet och Åsa Romson har dragit tillbaka sin kandidatur. Knappt två timmar senare säger vice statsministern och klimat- och miljöministern till TT att hon nu väljer att lämna regeringen efter valberedningens förslag om att hon ska bytas ut som språkrör.

– Det är de tillträdande språkrören som har att forma sitt lag och säkerställa att man kan jobba vidare på bästa sätt i regeringen, säger Romson till TT.

Romson säger att hon redan har haft samtal med de tillträdande språkrören Fridolin och Isabella Lövin om sin framtid.

– Jag kommer att sluta mina ministeruppdrag efter kongressen.

Hon blir den andra MP-ministern som på kort tid lämnat regeringen. Tidigare bostadsministern Mehmet Kaplan avgick den 18 april.

Stefan Löfven har alltså två ministerposter att fylla, Klimat- och miljöministerposten och bostadsministerposten. På en presskonferens på eftermiddagen kommenterade han Romsons avgång. 

– Jag har full förståelse för att Åsa Romson i det här läget väljer att träda tillbaka, säger han. 

Löfven sa att Åsa Romson gjort mycket bra och betydelsefullt under sitt uppdrag men tillägger att det är partiet själva som utser sina företrädare. 

– Jag ser fram emot ett fortsatt gott arbete med de språkrör som Miljöpartiet väljer. Jag kommer att göra en regeringsombildning och den kommer att ske efter MP:s kongress, säger Löfven.

Efter dagens besked från valberedningen har ombuden på Miljöpartiets kongress fyra dagar på sig att överväga om förslagen ska stödjas. Kongressen inleds i Karlstad på fredag.

Under de senaste två veckorna har valberedningen aktivt kontaktat och haft dialog med bland annat samtliga av partiets distrikt och en stor avdelning av partiets lokalavdelning. Totalt har flera hundra personer haft synpunkter på processen, uppger Joakim Larsson, sammankallande i Miljöpartiets riksvalberedning.

– Jag vill börja med att säga att jag är väldigt hedrad och glad av valberedningens vilja att nominera mig som nytt språkrör, sa Lövin på presskonferensen.

Lövin är född 1963 i Helsingborg. Hon var ledamot av Europaparlamentet från 2009 fram till dess att hon i oktober 2014 utsågs till biståndsminister i Löfvens rödgröna regering.

 –Lövin har en stjärnglans som inte kommer utifrån, utan från vad hon uträttat, sa Fridolin på presskonferensen.

På frågan om det var feministiskt att peta det kvinnliga språkröret, men inte det manliga, när hela partiet hamnat i motvind, svarade valberedningens Joakim Larsson:

–Ur ett feministiskt perspektiv är det rätt att titta på individen, och inte på vad andra personer gjort.

Även Gustav Fridolin använde en liknande formulering på en liknande fråga.

– Isabella har ett starkare stöd, sa Joakim Larsson, på Ekots fråga om varför Lövin enligt valberedningen är bättre lämpad att leda partiet än Romson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".