Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Därför väljer Romson att lämna regeringen

Uppdaterat måndag 9 maj 2016 kl 16.51
Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 15.40
"Blir ett nytag nu vid kongressen"
(3:21 min)
Åsa Romson. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Miljöministern och språkröret Åsa Romson (MP). Foto: Fredrik Sandberg/TT

Åsa Romson meddelar i dag att hon lämnar regeringen och sina uppdrag som minister. Isabella Lövin har ett starkare stöd, enligt valberedningen och föreslås nu ta Romsons plats som kvinnligt språkrör. Ekot möter Romson för en intervju om krisen, beskedet och avgången. 

– Det är de tillträdande språkrörens ansvar att föra de diskussionerna med statsministern kring ministerposterna och vilka som innehar dem. Jag har haft samtal med både Isabella och Gustav och där kommit fram till att jag kommer att lämna mina ministeruppdrag efter kongressen, säger Åsa Romson. 

Hon är tydlig med att det var hon och Gustav Fridolin som gav valberedningen i uppdrag att göra ett omtag i språkrörsberedningen inför kongressen. Att valberedningen nu föreslår att Lövin och Fridolin ska leda partiet efter kongressen anser hon är riktigt, som hon säger.

– Det är de som har allra bäst möjlighet att göra bedömningen om vilka som bäst leder partiet i fortsättningen.

Den kritik som kommit efter beskedet att Lövin föreslås ta Romsons plats är att det är delat ledarskap i partiet så länge det inte är kris, men att det är det kvinnliga språkröret som får gå när hela partiet krisar.

Delar du den uppfattningen?

– Jag tycker att som feministiskt parti ska man vara tydlig med att ersätta en kvinna med en annan kvinna aldrig kan vara en dålig jämställdhetspolitik. Utan vi ska ju prövas individuellt annars skulle man ju bara vara en parhäst till någon annan. Det om något skulle vara en konstig feministisk hållning.

MP går ju neråt i opinionen och det mest konkreta förändringen just nu är att du byts ut mot Isabella Lövin, kommer det att gå bättre för partiet nu?

– Opinionsstödet för partiet är viktiga inte minst vid val, mellan valperioder är mätningar något som mäter hur partiet uppfattas i den allmänna debatten och jag förstår att väljare i dag ställer sig lite frågande inför Miljöpartiet. Och vi har varit tydliga med att vi behöver ta oss ur den här krisen stärkta. Jag tycker att det är riktigt att vi tar ett nytag nu vid kongressen, det var det jag och Gustav Fridolin eftersökte. Det i sig kommer att vara det viktigaste, tillsammans med att vi fortsätter att leverera en stark miljöpartistisk politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".