Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utredning om företag i delningsekonomin snedvrider konkurrensen

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 15.50
"Företagen måste följa de regler vi har i samhället"
(1:34 min)
Mikael Damberg (S) menar att delningsekonomin och företag som är aktiva där måste följa samhällets regler.
Mikael Damberg (S) menar att delningsekonomin och företag som är aktiva där måste följa samhällets regler. Foto: TT

Populära tjänster som Airbnb och Uber utmanat traditionella branscher som hotell och taxi. Men företagen inom den nya så kallade delningsekonomin har också kritiserats för att de snedvrider konkurrensen. Nu ger regeringen i uppdrag till Konkurrensverket att utreda hur det ligger till med den saken.

Så här kommenterar näringsminister Mikael Damberg (S):

– Det första är att jag ser möjligheter i delningsekonomin, både att introducera nya affärsmodeller, att jobba mer effektivt och mer miljövänligt med att utnyttja de resurser resurser som finns i samhället.

– Men det är också viktigt att säga att delningsekonomin och företag som är aktiva där måste ju samtidigt följa de regler vi har i samhället. Man måste betala skatt och man måste följa annan lagstiftning och det är viktigt att vi slår vakt om det så att det blir konkurrens på lika villkor, säger Mikael Damberg (S). 

Gå ut med någons hund, låna någons verktyg eller bjuda en nyanländ flykting på middag, allt det här går att göra via svenska initiativ inom det som brukar kallas delningsekonomi.

Men det finns också mer problematiska inslag. De mest kända aktörerna Airbnb och Uber, tar inget ansvar för om de som hyr ut sina lägenheter, respektive kör folk i sina privata bilar bryter mot lagen och igår meddelade Uber att man lägger sin billigaste och mest kritiserade tjänst, Uber POP i Sverige.

När regeringen nu låter utreda delningsekonomin har man också med vanlig handel via nätet, och det förklarar Mikael Damberg så här:

– E-handeln har exploderat i Sverige och väldigt många företag använder e-handeln för att slå sig in på marknaden, även internationellt vilket är väldigt positivt.

– Men vi ser också  en diskussion i samhället där de stora plattformarna får en väldigt stor makt i delningsekonomin och då tycker vi att det är rimligt att konkurrensverket får ett uppdrag. Både för att se vilka hinder som finns för utvecklingen och också se till att man garanterar en rättvis konkurrens. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".