Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Krav att regeringen anmäler sjukhusbombning

Publicerat torsdag 12 maj 2016 kl 17.48
Kräver att mer ska göras för att de ansvariga ställs till svars
(1:46 min)
Chockad personal i Kunduz. Foto: Läkare utan gränser.
1 av 3
Chockad personal i Kunduz. Foto: Läkare utan gränser.
Mari Mörth generalsekreterare Läkare utan gränser
2 av 3
Mari Mörth generalsekreterare Läkare utan gränser kräver att regeringen anmäler Kunduz-bombningen till undersökningskommissionen Foto: Alexander Uggla/MSF
Ulrika Modéer Statssekreterare hos biståndsminister Isabella Lövin kan tänka sig att nya sjukhusbombningar anmäls till undersökningskommissionen
3 av 3
Ulrika Modéer Statssekreterare hos biståndsminister Isabella Lövin kan tänka sig att nya sjukhusbombningar anmäls till undersökningskommissionen Foto: Kristian Pohl, Regeringskansliet

Sjukhus har blivit allt oftare måltavlor i konflikterna i till exempel Jemen, Syrien och Afghanistan. På ett seminarium i riksdagen i dag krävde företrädare för Läkare utan gränser, Svenska Afghanistankommittén och Röda korset att regering och riksdag gör mer för att de ansvariga ställs till svars.

Enligt Röda korset utfördes 2400 attacker i världen mot sjukvårdsinrättningar under 2011-2014. Sjukhus har bombats av misstag eller medvetet i strid mot krigslagar i till exempel Jemen, Syrien och Afghanistan. Transporter med livsviktiga mediciner har stoppats och ambulanser beskjutits.

Humanitära organisationer varnar för att fler människor riskerar att dö på grund av brist på vård än av själva våldet i konflikten och vill att ansvariga ställs till svars, men att oberoende utredningar saknas.

USA konstaterade till exempel själva att man låg bakom bombningen av sjukhuset i Kunduz i Afghanistan i oktober 2015 där 42 personer dödades, men att det var ett misstag och inte ett krigsbrott. 16 soldater har fått diciplinpåföljder.

Organisationen Läkare utan gränser, vars sjukhus bombades, vill att den svenska regeringen anmäler händelsen till den internationella undersökningskommissionen (IHFFC).

– Där har vi krävt en oberoende utredning som vi gärna skulle se att regeringen pushar för, säger generalskreteraren Mari Mörth som deltog på riksdagsseminariet.

Biståndsministerns statssekreterare Ulrika Modéer säger att kommissionen inte kan göra en undersökning utan samtycke från berörda parter och att regeringen uppmuntrat detta i Kunduzfallet, men är öppen för att nya sjukhusbombningar skulle kunna anmälas framöver till kommissionen.

– Det kan absolut vara värt att pröva, anser statssekreterare Ulrika Modéer.

Regeringen driver nu frågan om att krigsbrott mot sjukvårdsinrättningar ska tas upp på det kommande humanitära toppmötet i Istanbul om två veckor, men att det varit svårt att få gehör för detta.

– Det är svårt att hitta den platsen, men vi ger inte upp, avslutar statssekreterare Ulrika Modéer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".