Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hundratals döda i utbrott av gula febern

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 05.00
Effektivt vaccin kan ta slut
(1:57 min)
Mygga av arten Aedes aegypti, som sprider gula febern. Exemplar från Naturhistoriska museet i Oslo.
Mygga av arten Aedes aegypti, som sprider gula febern. Exemplar från Naturhistoriska museet i Oslo. Foto: Heiko Junge/TT

Ett stort utbrott av virussjukdomen gula febern har pågått sedan årsskiftet i Angola och hittills har cirka 2000 personer insjuknat och minst 250 har dött. Massvaccinationer pågår. Andra länder har också drabbats. Risken är att vaccinet tar slut.

Trots att det finns ett effektivt vaccin har ett omfattande utbrott av virussjukdomen gula febern som pågått i Angola nu även spritts till Demokratiska republiken Kongo och Uganda. Via gästarbetare har man också konstaterat elva fall i Kina.

Skulle spridningen fortsätta är risken att det effektiva vaccin som finns inte räcker.

– Det är allvarligt när det kommer in i storstäder på det sättet att om det finns en ovaccinerad befolkning så kan det bli stor spridning inte minst när det kan spridas till resenärer som reser till och från staden, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på Folkhälsomyndigheten.

Det är precis det som har hänt i Angola. Både Uganda och Kongo har nu också drabbats av utbrott och dessutom har gästarbetare från Kina tagit med sig smittan till hemlandet, där den i vissa områden kan spridas vidare via myggor.

– Det visar att alla som åker till sådana här länder, trots att det är krav på vaccination, ändå inte är vaccinerade. Och då kan man smittas. Och just vad gäller fallet med Kina skulle det här potentiellt kunna spridas lokalt i Kina eftersom den myggan finns där, framhåller Anders Wallensten.

Myggarten Aedes aegypti är den främsta spridaren av gula febern till människor. Sjukdomen kan ge mycket lindriga symptom med lite feber och muskelvärk, men bland dem som får en allvarligare form är dödligheten runt 50 procent.

Det vaccin som finns är effektivt, men skulle fler utbrott ske den närmaste tiden, kommer lagret av vaccin inte att räcka, säger Anders Wallensten:

– Redan det här utbrottet anstränger det reservvaccin som finns för utbrott i världen så det är väl en varningsklocka för att tänka över hur stora extra resurser som behövs för att klara sådant här.

Och den som planerar att besöka Angola måste kunna visa papper på att man är vaccinerad, så man bör se över sitt vaccinationskort:

– Man ska besöka en resemedicinsk mottagning för att se över sitt vaccinationsskydd. Och vad gäller gula febern så finns det enligt internationella hälsoreglementet krav på att man är vaccinerad vid inresa i många länder i tropikerna, så det måste man verkligen se till att man har, avslutar Anders Wallensten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".