Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hopp om lösning på Cypernkonflikten

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 07.22
Finns en vilja från båda sidorna
(2:36 min)
Arkitekten och grekcyprioten Giorgios har förlorat hoppet om en lösning på konflikten.
1 av 3
Arkitekten och grekcyprioten Giorgios har förlorat hoppet om en lösning på konflikten.
I en mattaffär i den turkcypriotiska delen av Nikosia hoppas man på en snar återförening.
2 av 3
I en mattaffär i den turkcypriotiska delen av Nikosia hoppas man på en snar återförening.
Nicosias gamla stad delas av en passkontroll mellan den turkiska och den grekiska delen
3 av 3
Nicosias gamla stad delas av en passkontroll mellan den turkiska och den grekiska delen Foto: Johanna Melen

För första gången på många år finns det nu hopp om en lösning på Cypernkonflikten och en återförening av den delade ön. 

Till skillnad från tidigare finns nu den politiska viljan på både den turkiska och den grekiska sidan samtidigt som många frågor fortfarande måste lösas för att en återförening ska bli möjlig.

I den delade huvudstaden Nicosia går åsikterna isär om det efter 40 år faktiskt går att enas. 

Där gågatan tar slut i Nicosias gamla stad börjar kön till passkontrollen, först den grekcypriotiska vidare till den turkcypriotiska. På andra sidan fortsätter samma gågata och en grupp turister tar kort med gränspassagen i bakgrunden. Att passera gränsen fram och tillbaka har blivit en attraktion i sig.

I Saras mattaffär på den turkcypriotiska sidan övar hennes man på stränginstrumentet Kanun.

– Det kommer ofta musiker från den grekiska sidan över och spelar med oss och de blir förvånade när vi säger att vi inte kan komma till dem, säger Sara, som flyttade till norra Cypern från Turkiet för 13 år sedan.

Nu hoppas hon att alla gränskontroller snart ska vara borta.

Cypern har varit ett delat land sedan Turkiet invaderade den norra delen av ön 1974 efter att militärjuntan som då styrde Grekland försökte göra hela Cypern till grekiskt land. Tusentals greker som bodde i norr fördrevs från sina hem. 1983 utropades den Turkiska republiken norra Cypern men bara Turkiet erkänner republiken som ett självständigt land.

Alla försök att lösa konflikten har hittills misslyckats och under tiden har den södra grekcypriotiska delen av landet blivit medlem av EU.

Men sedan förra året pågår seriösa samtal för att ena den delade ön och den grekcypriotiske presidenten Nicos Anastasiades och hans turkcypriotiske kollega Mustafa Akinci träffas nu regelbundet för att förhandla fram en lösning som skulle göra Cypern till en slags federation med delat styre.

Inte minst menar många skulle ekonomin tjäna på en återförening men fortfarande finns många svårlösta hinder som hur man ska göra med den mark och de fastigheter som grekcyprioterna tvingades lämna 1974. Mycket hänger också på Turkiets vilja att släppa greppet om norra Cypern och bland många grekcyprioter finns en oro för att en återförening skulle öka det turkiska inflytandet på ön.

Giorgios som dricker kaffe ett par hundra meter från gränspassagen till den turkcypriotiska sidan drömmer om en återförening men efter så många misslyckade försök har han gett upp hoppet.

– Cypern är ett mycket konservativt samhälle, många tycker inte om förändringar och människorna föredrar det kända före det okända, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".