Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

De ska rädda MP

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 07.24
Isabella Lövin Gustav Fridolin
Isabella Lövin och Gustav Fridolin. Foto: Jessica Gow/TT

Miljöpartiets nya språkrörspar har utlovat en nystart för det krisdrabbade partiet. Men den interna kritiken mot partiledningen har inte riktigt lagt sig och förväntningarna på de nya språkrören är stora.

Miljöpartiet inleder i dag något som kan liknas vid en ödeskongress. Efter de första 18 månaderna vid regeringsmakten har stödet i opinionsmätningarna rasat. Det är inte längre otänkbart att partiet kan falla ur riksdagen i nästa val.

Miljöpartiet måste ta sig ur en trippelkris, som berör ledarskapet, värderingarna och politiken.

Ett steg mot att lösa ledarskapskrisen är att kongressen i dag väntas välja biståndsminister Isabella Lövin till nytt kvinnligt språkrör. Hon ersätter Åsa Romson, vars låga förtroendesiffror befarades bli ett problem för partiet i nästa val.

Men det finns även kritik mot Gustav Fridolin som föreslås få fortsätta som manligt språkrör. Den kritiken handlar bland annat om toppstyrning och om att han hanterat de senaste veckornas kris på ett uselt sätt. Till exempel uttalanden om den nu avhoppade partistyrelsekandidaten Yasri Khan som inte vill ta kvinnor i hand och hanteringen av kritiken mot den nu avgångne bostadsministern Mehmet Kaplans islamistkontakter.

Maria Gardfjell, kommunalråd i Uppsala, anser att partiet måste skaffa sig en organisation för att klara kriser på ett bättre sätt.

– Det har nog helt enkelt varit så att våra språkrör och politiska ledning omgett sig med dåliga rådgivare. Den sämsta rådgivaren har nog tyvärr varit partisekreteraren Anders Wallner, och eftersom vi vet att han ska sluta, tror jag att bara det blir en nystart, säger Gardfjell.

– Som partisekreterare är man den som ska stå upp och ta skiten i ett sådant här läge, och det har inte han gjort.

Turbulensen kring Yasri Khan och Mehmet Kaplan har också skapat en värderingskris i partiet, som fick partiledningen att gå ut med ett öppet brev till medlemmarna. Där står uppmaningar som många betraktat som självklara; att MP ska behandla män och kvinnor lika, att nolltolerans råder mot varje form av rasism och att partiet inte ska skylla sina problem på medierna.

– Vi har haft väldigt öppna dörrar i partiet och vi kanske ska diskutera när värderingar krockar, säger riksdagsledamoten Mats Pertoft.

– Vi måste vara tydliga med var vi står.

Den politiska krisen har uppstått framförallt på grund av att MP tvingats svika politiska ideal och löften för att hålla sig kvar vid regeringsmakten. I valmanifestet lovade man "att aldrig göra det svårare för människor att komma till Sverige"

Nu har partiet gått med på att införa gränskontroller och id-kontroller på tåg från Danmark till Sverige, och att lägga sig på EU:s miniminivå när det gäller flyktingpolitiken. På kongressen väntas målet slås fast att gå tillbaka till den gamla flyktingpolitiken så fort som möjligt. Men det finns krav på att gå ännu längre och införa en ny flyktingamnesti för dem som befinner sig illegalt i landet.

Partiet har också tvingats backa från löften om att lägga ned Bromma flygplats och stoppa motorvägsbygget Förbifart Stockholm, samt kritiseras hårt av Vänsterpartiet för att ha gett upp kampen för att stoppa Vattenfalls försäljning av tyska kolgruvor.

För att mildra kritiken ska partiledningen i dag presentera en rapport som hävdar att MP är på väg att uppfylla två tredjedelar av vallöftena i valmanifestet.

Riksdagsledamoten Mats Pertoft tycker att det avgående språkröret Åsa Romson gjort ett fantastiskt jobb som miljöminister, men att partiet måste bli bättre på att föra ut vad partiet faktiskt har fått igenom.

Förväntningarna på språkröret Gustav Fridolins utlovade "nystart" för partiet spretar dock.

Riksdagsledamoten Carl Schlyter, ordförande i riksdagens EU-nämnd, efterlyser "tunga systemförändrande reformer" som arbetstidsförkortning och en social grundtrygghet för alla i Sverige.

– Plus att vi måste få en värderingsdebatt där vi bevisar att alla miljöpartister står upp för sina ideal och bejakar livskvalitetsutveckling med kortare arbetstid och prioriterar att satsa mer på en icke materiell utveckling i samhället, säger Schlyter.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".