Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vad digitala tekniken kan göra för Afrikas utveckling

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 08.20
Endast 20 procent av afrikanerna har tillgång till internet
(1:58 min)
World Economic Forum
Foto: Laurent Gillieron

I Kigali i Rwanda har statschefer, näringslivsfolk och representanter för frivilligorganisationer samlats för den 26:e upplagan av World Economic Forum.

Mötet är en pendang till vinterns årliga toppmöte i Davos i Schweiz. Temat denna gång är hur den digitala tekniken kan driva på de afrikanska ekonomierna. Tillväxten på kontinenten har saktat ner en aning till följd av sjunkande råvarupriser framförallt olja.

Donald Kaberuka, tidigare chef för den Afrikanska utvecklingsbanken, menar att de låga råvarupriserna och då särskilt oljan inte är ett specifikt afrikanskt problem. Länder från Ryssland, Venezuela, Saudiarabien och Nigeria måste nu anpassa sina ekonomier utifrån det nya läget, säger han.

Donald Kaberuka är en av många talare här på World Economic Forum i Kigali. Sammanlagt 1200 deltagare från 70 länder, företagschefer, statschefer och företrädare för större civila organisationer finns här för att utbyta erfarenheter. Även om temat är den digitala tekniken och vad den kan göra för den afrikanska utvecklingen, den så kallade fjärde industriella revolutionen, som den kallades i Davos i vintras, så har det också handlat om hälsovård, jämställdhet och infrastruktursatsningar.

Utmaningarna är stora, mer satsningar behövs för att etablera internet på kontinenten. Endast 20 procent av alla afrikaner har tillgång till internet idag. Och från att ha haft en stabil och hög tillväxt bromsar nu ekonomierna in i många afrikanska länder, i första hand de som är beroende av råvaror. 3 procents tillväxt räknar man med för hela Afrika under 2016. Men det finns undantag och Donald Kaberuka ser ingen anledning till att vara pessimistisk.

Ser man lite bredare så finns länder som Elfenbenskusten, Rwanda, Kenya och Uganda där ekonomierna är starkare än tidigare, säger han. Men media har fokuserat på de stora som Nigeria, Sydafrika och Angola och säger att tillväxten stannat av. Ser man i detalj på alla länder så ser det bättre ut.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".