Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Misstroendeförklaring mot EU-kommissionen

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 09.38
Malin Björk: Man kan tycka att det är hårt
(2:53 min)
Vänsterpartiets Malin Björk
Vänsterpartiets Malin Björk. Foto: Fredrik Persson/TT

En misstroendeförklaring har riktats mot EU-kommissionen för att den inte agerat för att minska exponeringen av hormonstörande ämnen som bland annat kan leda till försämrad fertilitet och cancer.

Totalt är det över 80 Europaparlamentariker som skrivit under misstroendeförklaringen, däribland parlamentariker från invandringskritiska Gyllene Gryning i Grekland och Nationella Fronten i Frankrike, men även från parlamentets vänstergrupp. En av dom är vänsterpartiets Malin Björk.

– Man kan tycka att det är hårt, men det är dags att ta i med hårdhandskarna, när kommissionen inte står upp för det vi har kämpat för i kanske ett årtionde, det vill säga försiktighetsprincipen. Vi i Sverige har jobbat så hårt med att få en bra kemikalielagstiftning, den kan vi inte låta kommissionen trampa på sen. Jag tror att folk kommer se att det här handlar om att stå för försiktighetsprincipen en av de allra viktigaste principer vi har i europeisk miljö- och hälsolagstiftning. Sen om den går igenom eller inte, det får vi se, säger hon.

Det var redan i mars 2013 som den dåvarande EU-kommissionen uppmanades av Europaparlamentet att agera för att minska hormonstörande ämnen. Dom här ämnena kan ge vissa former av cancer, sämre spermakvalité och också andra sjukdomar.

Men nu har det gått tre år och än har inte EU-kommissionen gjort något. Det är därför som den mycket spretiga gruppen av Europaparlamentariker, med alltifrån Nationella Fronten i Frankrike med Marine Le Pen, Gyllene Gryning i Grekland och Fem-stjärnerörelsen i Italien till medlemmar ur Europaparlamentets vänstergrupp som alltså skrivit under misstroendeförklaringen mot kommissionen.

Förra gången en misstroendeförklaring riktades mot kommissionen var efter skandalen med Lux-leak. EU-kommissionens ordförande Juncker var nämligen premiärminister när Luxemburg successivt växte till ett så kallat skatteparadis p.g.a. sin stränga banksekretess.

Den gången ville inte Malin Björk skriva under en misstroendeförklaring som undertecknats av bland annat Sverigedemokraterna.

– Den som jag skrev under var det bara vänsternamn på. Jag skrev under den för försiktighetsprincipen och för att en bra kemikalielagstiftning är bland det viktigaste instrumentet vi har för att värna om folkhälsan, säger hon. 

Men borde du inte kontrollera vilka övriga namn som stod, eller som skulle skriva under vad gäller misstroendeförklaringen?

– Den lista jag skrev under var det bara vänsternamn. Kollegor som står upp för försiktighetsprincipen i miljöutskottet. Sen att de här populisterna från högerkanten, högerextrema, hoppas på olika typer av initiativ, de gör på det sättet. Jag tror vi måste hålla rent på att om man skriver under en lista när de inte stod med då kan man inte göra så mycket mer åt det.

Vänsterpartiets Europaparlamentariker Malin Björk säger dock att hon nu drar tillbaka sitt namn från listan med misstroendeförklaringen.

– Jag kommer dra tillbaka det, jag vill inte stå på samma lista som Marine Le Pen, men jag skulle gärna vilja se en sådan här missförtroendeförklaring med de namn jag såg på listan. Jag vill se en missförtroendeförklaring mot kommission för att de inte står upp för försiktighetsprincipen, och för att de inte står upp för folkhälsan, säger hon. 

Du drar tillbaka din namnunderskrift?

– Ja.

När bestämde du dig för att göra det?

– När jag såg att Marine Le Pen står på listan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".