Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Analys: Tomas Ramberg

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 11.37
Miljöpartiet och Ramberg
Tomas Ramberg tror att kongressen kan bli ett antiklimax

"Kongressen är inte upplagd på ett sätt som svarar mot den kris som miljöpartiet upplever", säger Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg.

Tomas Ramberg, Ekots inrikespolitiske kommentator, säger att talet till stor del var ett slags cv med de framgångar Åsa Romson anser att hon haft. Hon talade också om att framhålla de framgångar Miljöpartiet åstadkommit under sin tid i regeringen och inte låta motståndarna definiera om partiet haft framgång eller inte.

– Hennes budskap var ju att när man sitter i den här positionen är det viktigt att framhålla det som går bra. Inte det man inte lyckas med. Där anar man ju en implicit kritik mot miljöpartister som varit kritiska mot att man fick vika sig i saker som flyktingfrågan och att man inte klarat brunkolet, säger Tomas Ramberg.

Romson inledde med att säga att det inte kommer bli ett linjetal utan ett tacktal.

– Det var ju ganska mycket ett hyllningstal till den egna prestationen om man ska vara ärlig. Hon räknade ju upp en massa saker hon menar att den svenska regeringen åstadkommit, där hon ju varit ansvarig för de här frågorna.

Mot slutet blev hon dock mer känslosam och rösten svajade lite, som man kan förstå att det blir i den här situationen enligt Tomas Ramberg. Åsa Romson berättade att det har varit roligt men också att det hade varit roligt att fortsätta, att det är hårt när man inte får det.

– Det blir ju lite absurt för en åskådare när de som just bestämt att hon inte ska få fortsätta sitter och applåderar väldigt entusiastiskt när hon berättar vad hon åstadkommit. Men det blir ju så i politiken i den här situationen.

Nu börjar intensiva kongressdagar för Miljöpartiet, men frågan är vad resten av kongressen ska handla om.

– Man har klarat av det här med att göra en nystart på personfronten men det är lite ett frågetecken för mig hur den här kongressen rent politiskt ska bli en nystart.

Det finns motioner lagda om flyktingfrågan, bostadsbyggande, fredsarbete och att inrätta ett fredsdepartement. Vad som saknas på agendan är en övergripande debatt om Miljöpartiets ställning i regeringen och var smärtgränsen för att sitta kvar där går. 

Även de värderingsfrågor som väcktes i samband med Kaplan-affären saknas på agendan. Det finns dock utrymme för de som vill ta initiativ att göra det.

– Men kongressen är inte upplagd på ett sätt som svarar mot den kris som miljöpartiet just nu upplever.

Därför tror Tomas Ramberg att kongressen kan bli ett antiklimax, men att vi får se hur det utvecklas. 

Angående omröstningen om språkrören Gustav Fridolin och Isabella Lövin är föreslagna tror inte Tomas Ramberg att några stora överraskningar kommer ske. Andra mindre kandidater kan presenteras för att de vill framhålla sig själva och få till en debatt men de hotar inte de nya språkrörens position.

– Jag tror snarare att det blir en propagandatillställning än en splittrande tillställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".