Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sex personer gripna för vapensmuggling till Sverige

Uppdaterat fredag 13 maj 2016 kl 17.18
Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 12.30
gevär och granater ligger på ett bord
1 av 2
Ett stort antal gevär och granater, utgör en del av det beslag som den bosniska polisen gjort. Foto: Bosnienserbiska inrikesdepartementets terrorenhet
granater i trälåda beslag av polisen i bosnien
2 av 2
En del av de vapen som polisen beslagtagit i Bosnien Foto: Bosnienserbiska inrikesdepartementets terrorenhet

Fem personer har, enligt uppgifter från lokala myndigheter till Ekot, gripits i Bosnien-Herzegovina för misstänkt vapensmuggling till Sverige. TT uppger att ytterligare en misstänkt person gripits i Sverige.

Enligt uppgifter från forskaren Hans Brun till TT omfattar beslaget ett 40-tal skjutvapen, drygt 6 kilo sprängmedel, ett 10-tal handgranater, granater till raketgevär, 250 000 euro, drygt 10 kilo guld, 3 personbilar och cirka 50 kilo marijuana.

De misstänkta vapensmugglarna greps i går i städerna Gradiska och Laktasi i den bosnienserbiska delrepubliken Republika Srpska, enligt inrikesdepartementet där. Gripandena gjordes av det bosnienserbiska inrikesdepartementets särskilda antiterrorenhet, på order av riksåklagaren för Bosnien och Herzegovina, uppger TT.

En person i Sverige greps "tidigare" - oklart exakt när - och ytterligare två misstänkta är på fri fot enligt ett uttalande från det bosniskserbiska inrikesdepartementet. Enligt serbiska medier är mannen som greps i Sverige en 35-åring som ska ha gripits i Örebro. Mannen misstänks ha varit huvudkontakten för vidareförsäljning av vapnen enligt tidningarnas källor, rapporterar P4 Örebro. 

Vid sju räder i de bosnienserbiska städerna fann polisen stora mängder militära vapen. Bilder från beslagen visar automatvapen, granatpjäser och handgranater. 

Räderna ingick i en internationell polisoperation kallad "Varg RS" i samarbete med bland annat svensk polis.

Polisen och Säkerhetspolisen i Sverige kan inte omedelbart bekräfta uppgifterna. 

– Vi har inga kommentarer till dessa uppgifter i nuläget. Vi väntar på mer information från Bosnien, skriver Carolina Ekéus, pressekreterare på Nationella operativa avdelningen vid den svenska polisen.

Enligt bosniska medieuppgifter misstänker polisen att vapnen skulle till en grupp radikala islamister i Sverige som kallar sig "Muslimska bröder".

Dessa uppgifter tillbakavisas under tisdagseftermiddagen av talespersonen för riksåklagaren i Bosnien och Herzegovina, Boris Grubešić.

– De personer som gripits har varierande bakgrund när det gäller etnicitet och nationalitet, men enligt nuvarande information har ingen av dem anknytning till radikala rörelser eller terrorism, säger han.

Enligt Boris Grubešić har gripandena skett i samarbete med svensk polis och åklagare.

– De gripna misstänks för att ha haft för avsikt att smuggla vapen och ammunition till personer som befinner sig i Sverige och har under inledande förhör erkänt brott. Åklagarmyndigheten i Bosnien-Herzegovina går nu vidare med förundersökningen.

När det gäller misstänkta i Sverige hänvisar Boris Grubešić till svenska myndigheter för ytterligare information. 

Terrorforskaren Hans Brun, vid Kings College i London, som har fokus på kontraterrorism, säger till Ekot att en av de absolut viktigaste frågorna just nu är att strypa tillgången till illegala militära vapen i Europa. Inte bara nöär det gäller terrorism utan också när det gäller grov brottslighet.

– Får vi bort de här militära vapnen från den illegala marknaden, då ökar vi säkerheten i Europa radikalt. Utan militära vapen hade terrordåden i Frankrike inte fått samma förlopp. Därför är det här en av de absolut viktigaste frågorna just nu.

Hans Brun berättar att han har föreslagit att EU-kommissionen eller Europol skulle starta ett eget uppköpsprogram, det vill säga lägga pengar på att köpa upp de illegala militära vapen som finns på marknaden.

– Det finns många vapen kvar på Balkan efter krigen på nittiotalet. Och om inte EU vill eller kan fatta beslut om att göra det här så tycker jag att Svenska myndigheter skulle kunna göra detta genom ett bilateralt uppköpsprogram.

– Det här är nedrustning i praktiken och svenska myndigheter skulle kunna driva det här hårt, säger Hans Brun.

Till TT säger Hans Brun att han anser att beslaget är stort och betydelsefullt. Via forskare i Bosnien-Herzegovina har han fått uppgifter om att det rör sig om beslag av ett 40-tal skjutvapen, drygt 6 kilo sprängmedel, ett 10-tal handgranater, granater till raketgevär, 250 000 euro, drygt 10 kilo guld, 3 personbilar och cirka 50 kilo marijuana.

-- Den här mängden kunde ha orsakat enorm skada om den hade använts av en terrorcell, konstaterar Hans Brun.

Blandningen av vapen, knark och pengar kan tyda på att det handlar om personer som rör sig mellan traditionell brottslighet och jihadistiska nätverk.

-- Det är något vi också har sett i samband med terrordåden i Paris och Bryssel: att det är människor som rör sig mellan kriminella nätverk och jihadistiska nätverk.

I det här fallet är det dock för tidigt att säga om det kan vara personer som sympatiserar med IS eller al-Qaida, anser Hans Brun, även om det i sig inte är otroligt att personerna skulle kunna vara jihadister.

– Det har funnits jihadistiska nätverk i Bosnien åtminstone sedan hösten 1992, säger han till TT.

Säpo "har ingen information att lämna" om uppgifterna. Det kommer inte heller att komma någon övrig information från Säkerhetspolisen under dagen, skriver pressekreterare Fredrik Milder till TT.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) avstår också från kommentarer "just nu".

Såväl terrorexperter som Ygeman har flera gånger tidigare talat om faran med vapen från Balkan i bland annat terroristsammanhang. Frågan aktualiserades efter attentaten i Paris och Bryssel och den belgiska huvudstaden har beskrivits som ett nav för vapenhandel.


Texten uppdateras löpande...

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".