Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny förlossningsmetod kan minska underlivsskador

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 03.00
Kan minska allvarliga bristningar hos var femte kvinna
(1:44 min)
Anatomisk modell över kvinnans underliv.
1 av 2
Anatomisk modell över kvinnans underliv. Foto: Pi Frisk/TT/arkiv
Helena Lindgren, docent vid Karolinska institutet och Sahlgrenska akademin.
2 av 2
Helena Lindgren, docent vid Karolinska institutet och Sahlgrenska akademin. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio

En ny förlossningsmetod som prövats i en experimentell studie, har visat sig få ner antalet underlivsskador i samband med förlossningen.

Metoden bygger bland annat på ett långsammare framfödande av barnet och större utrymme för kvinnan att själv välja förlossningsposition.

– När det gäller förekomsten av andragradsbristningar, som är en mellanallvarlig form av bristning som kan ge mycket komplikationer, så undviker man det hos mellan var femte och var tionde kvinna med den här metoden, säger Helena Lindgren, docent vid Karolinska institutet och Sahlgrenska akademin.

1 000 förstföderskor har deltagit i studien, som genomförts på Danderyds sjukhus och BB Stockholm. Hälften har fött sitt barn på traditionellt sätt och hälften enligt den nya metoden.

Tidigare har det konstaterats i forskningen att kvinnor som föder barn hemma i mindre grad drabbas av allvarliga underlivsskador än kvinnor som föder på sjukhus.

Syftet med den studie som nu har genomförts har varit att se om det går att överföra faktorer som är utmärkande för hemförlossningar till sjukhusen - för att få ner underlivsskadorna.

Metoden som har tagits fram handlar i grunden om att låta förlossningsförloppet ske mer spontant, bland annat genom att ge kvinnan mer utrymme att själv välja förlossningsposition.

– Och att man inväntar krystningen under förlossningen tills hon själv har den spontana impulsen samt att man ser till att själva framfödandet går sakta, förklarar Helena Lindgren.

Resultaten av studien har ännu inte publicerats i någon avhandling, men offentliggjordes under den nordiska barnmorskekonferensen i Göteborg.

Forskningen pekar alltså på att man med den här metoden undviker mellanallvarliga bristningar hos mellan var femte och var tionde kvinna. Ett bra resultat som innebär att metoden bör spridas, menar Helena Lindgren.

– Oavsett om det är en kvinna på tio eller en kvinna på tjugo så är det värdefullt för varje kvinna undviker de här skadorna, eftersom de kan orsaka långvariga och jobbiga komplikationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".