Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Alla kommuner borde samla in matavfall"

Publicerat söndag 15 maj 2016 kl 17.08
Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige
(2:16 min)
Weine Wiqvist på Avfall Sverige.
Weine Wiqvist på Avfall Sverige. Foto: TT

Avfall Sverige menar att kommunerna skulle kunna samla in mer matavfall om man införde obligatorisk matavfallssortering.

– Vi skulle välkomna någon form av regel som gör det obligatoriskt för alla kommuner att vara med och se till sa att matavfallet samlade in, säger Christina Jonsson på Naturvårdsverket.

I dag är det drygt två tredjedelar av kommunerna som har separat matavfallsinsamling, men enligt Naturvårdsverkets uppföljning av miljömålen måste större mängder matavfall samlas in och behandlas biologiskt.

– Alla behöver bli bättre inte bara hushåll, utan även butiker, skolmatsalar, restauranger, så det är generellt, inte bara hushållen, säger Christina Jonsson på Naturvårdsverket.

Rapporten visar att om inte mängden utsorterat matavfall som går till biologisk behandling ökar så kommer målet - att 50 procent av vårt matavfallet ska behandlas biologiskt senast 2018 - inte att nås.

Gör man matavfallssorteringen obligatorisk, så som det i dag är för batterier och förpackningar, så kommer målet vara lättare att nå, anser Weine Wiqvist vd för Avfall Sverige.

– Dels för att fler kommuner skulle vara med och samla in mer, men det skulle även stimulera och legitimera de återgärder som många kommuner redan har gjort har gjort

Det tar många år från att planering inleds till att ett insamlingssystem är på plats, visar en rapport från avfall Sverige. Och vissa kommuner avvaktar för att dom är osäkra på om investeringarna är långsiktiga, säger Weine Wiqvist.

– Vad ska egentligen hända med biogasen i framtiden, kommer vi att kunna vara säkra på att den går att använda som ett drivmedel eller kommer den att ersättas av något annat i framtiden. Det är väldigt viktigt att ha klart dom styrmedlen för när man tar beslut om att bygga infrastrukturer så är det väldigt långsiktiga investeringsbeslut man tar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".