Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Asylsökande oroliga över lagändring

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 03.00
Ahmed: De tänker slänga ut mig från boendet
(2:05 min)
Människor står utanför Migrationsverkets kontor i Malmö.
Människor väntar utanför Migrationsverkets kontor i Malmö. Foto: Ludvig Thunman/TT/Arkiv

Från och med den första juni förlorar asylsökande som fått utvisningsbeslut rätten till ersättning och boende.

– Det är jättemånga som ringer och frågar: vad är det som händer nu? Kommer de kasta ut mig? Det här brevet oroar jättemånga som inte förstår vad det här brevet egentligen betyder, säger Anders Sundquist, chefsjurist på Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar.

Förslaget om att dra in dagersättningen och rätten till asylboende fanns med i den stora migrationspolitiska överenskommelsen mellan regeringen och allianspartierna i höstas. Under våren har riksdagen röstat igenom förslaget, och den 1 juni träder lagen ikraft.

Lagändringen berör vuxna asylsökande som saknar barn och som har ett gällande utvisningsbeslut. Enligt Migrationsverket rör det sig om ungefär 4500 personer.

De har alla fått ett brev från myndigheten om att de blir av med dagersättningen, och i de fall de bor på asylboenden, även sin plats där. 

En av dem som fått brevet är Ahmed Yasin från Somalia, har bor på ett asylboende utanför Jönköping.

– De tänker slänga ut mig från asylboendet och dra in dagersättningen och jag kan inte återvända heller för situationen i mitt hemland har inte förändras och det finns inget annat land jag kan åka till, säger 19-årige Ahmed Yasin som har ett utvisningsbeslut som vunnit laga kraft.

Personer som så långt som det går samarbetar med Migrationsverket kan undantas från de nya reglerna, enligt Kristina Rännar som är processhandläggare för återvändande på Migrationsverket. Men hon gör bedömningen att det bara är en mindre antal som kan komma ifråga för det. För övriga, som bor på asylboenden, gäller att man ska lämna sin plats på asylboendet den 1 juni. Och om det inte görs frivilligt, så med tvång.

– De som vägrar lämna boendet och har fått det här beslutet de kommer att med tvång flyttas därifrån, säger hon.

Med tvång menar du att ni kommer använda polisen?

– Ja, för Migrationsverket har inga sådana tvångsåtgärder utan det vi måste anlita andra myndigheter för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".