Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lärare positiva till skolkommissionens förslag

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 13.14
"Men framförallt har vi en lärarbrist att komma till rätta med"
(1:21 min)
Anna Olskog, lärare i Umeå och aktiv i Lärarförbundet.
Anna Olskog, lärare i Umeå och aktiv i Lärarförbundet. Foto: Åsa Sundman/Sveriges Radio.

Det behövs starkare statlig styrning och ett fåtal tydliga nationella mål för att skolresultaten ska bli bättre och likvärdigheten öka, sa Skolministern i dag. Bland lärare välkomnas det att frågan om hur skolan ska bli bättre uppmärksammas. Men knäckfrågan förblir lärarbristen.

– Bra att skolan ses över och att det blir mer statlig styrning, men det egentliga problemet är lärarbristen, säger Anna Olskog i Umeå som har jobbat 22 år som lärare.

Anna Olskog är glad över skolkommissionens delbetänkande och kallar det för en "bra början".

– Skolan har ju behövt krafttag de sista åren och spontant så är det naturligtvis så att vi måste höja resultatet men framförallt har vi en lärarbrist i skolan idag och det måste vi komma tillrätta med. Så de delarna som pratar om kvalitetsarbete och att lärare ska kunna göra karriär, det gillar jag, säger hon.

Det är just lärarbristen som är knäckfrågan i vardagen. Hon tycker inte att man har fokuserat tillräckligt på den frågan i delbetänkandet.

– Om du frågar mig så tycker jag inte att de har gjort det. Det skulle jag gärna se att vi pratar ännu mer om.

Men än är det bara ett delbetänkande säger Anna Olskog som har tror att att kommissionen kommer att lyfta den frågan vidare.

Och när det handlar om en ökad statlig styrning av skolan så ser hon positivt på det, för att styra upp skolornas ekonomi.

– Det kommer ju riktade stöd till kommuner och huvudmän i allmänhet men de kan ju slukas upp i det stora svarta hålet så att det här måste styras upp så att pengarna kommer eleverna till rätta, säger Anna Olskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".