Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättegång om dubbelmord på Vårväderstorget väckte starka känslor

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 19.44
Överlevande: De misstänkta log och skrattade mot varandra
(2:07 min)
Människor på väg in i tingsrättens sal
Foto: Simon Rissvik/Sveriges Radio

I dag höll Göteborgs tingsrätt den första rättegången gällande dubbelmordet som ägde rum i mars förra året, när två maskerade män gick in och sköt i en restaurang på Vårväderstorget i Göteborg. 

För de överlevande och deras anhöriga som följde rättegången på plats, väckte det starka känslor att idag möta de misstänkta gärningsmännen i rätten.

Kvällen med fotboll på storbildskärm på restaurangen, förvandlades till en mardröm. Förutom de två personer som sköts ihjäl i attacken, så skadades ytterligare åtta personer.

Åklagarna beskrev under dagens sakframställan hur de två skyttarna rörde sig inne i restaurangen när de sköt och hur ett par personer som befann sig i restaurangen sökte skydd i ett kylrum.

Flera av dem som träffades av skotten fick livshotande skottskador. Några av de överlevande var på plats i tingsrätten idag. De fick sitta i en annan sal än de misstänkta, men salarna var ihopkopplade via videolänk.

På två stora skärmar kunde de överlevande se de misstänkta gärningsmännen ge ett avslappnat intryck, när de via sina advokater nekade till alla anklagelser om inblandning i attacken mot restaurangen.

En av de överlevande berättade för några journalister att han blev mycket upprörd när han såg de misstänkta vid något tillfälle le och skratta mot varandra.

Att den här rättegången väcker starka känslor har polisen tagit med i beräkningarna och förstärkt bevakningen av tingsrätten, säger Robert Karlsson på Göteborgspolisen.

Totalt åtta personer är åtalade i det här målet. Fem misstänks för mord och mordförsök, tre för medhjälp till samma brott.

Motivet till attacken mot restaurangen finns enligt åklagarna att hitta i en mångårig, eskalerande konflikt mellan två kriminella gäng i stadsdelen Biskopsgården.

En av de mördade beskrivs också som en av ledarna i det ena gänget - men många av dem som blev skjutna hade ingen som helst koppling till den här gängkonflikten.

Att allmänhet utan koppling till de kriminella gängen på det här sättet dras med i en kallblodig attack, är något som har väckt stor oro bland boende i Biskopsgården.

Ett problem för åklagarna är att de inte vet vilka två av de åtalade det var som höll i vapnen. Därför åtalas samtliga misstänkta för att tillsammans och i samförstånd ha genomfört attacken. Rättegången kommer att pågå till slutet av juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".