Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SKL sågar skolkommissionens förslag

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 16.50
"Leder inte fram till en bättre skola"
(1:25 min)
Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKL.
Per-Arne Andersson, chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKL. Foto: TT & SKL.

Efter Skolkommissionens förslag idag om hur resultaten ska höjas i svenska skolan så kommer skarp kritik från Sveriges kommuner och landsting, SKL. 

– Om en av de viktigaste framgångsfaktorerna är att man har en bred uppslutning kring de förslag man vill införa, att det finns en samling kring detta, då är det ju bekymmersamt att de som är högst ansvariga, huvudmännen, inte är delaktiga i den diskussionen, säger Per-Arne Andersson som är chef för avdelningen för utbildning och arbetsmarknad på SKL, och som tycker att det är anmärkningsvärt att varken SKL eller friskolorna bjöds in att delta i skolkommissionen.

I kommissionens delbetänkande ingick bland annat förslagen att göra skolvalet obligatoriskt och att staten ska öka sin styrning över den svenska skolan. Men Per-Arne Andersson på SKL saknar bevis för att ökad statlig styrning skulle leda till bättre resultat.

– Det är ju i klassrummen ute i varje skola som vi måste få till förändringar, och hur ska det här leda till förändringar i undervisningen? Det verkar som att de som sitter i kommissionen tycker att staten styr saker väldigt bra.

• Så vad ser ni för risker med ökad statlig styrning?

– Att det inte leder fram till en bättre skola för varje elev.

Att låta staten få mer makt över styrning och finansiering av skolan vore ett stort intrång i det kommunala självstyret - samtidigt som kommunerna skulle stå kvar med ansvaret, menar Per-Arne Andersson på SKL.

– Ja, då kan ju fundera på om det överhuvudtaget är värt att vara huvudman för skolan, alltså har man inga befogenheter då får kritik för alla brister men man har inga möjligheter att åtgärda dem, säger Per-Arne Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".