Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Skolkommissionens förslag en halvmesyr"

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 19.40
"Bättre att förstatliga skolan"
(2:29 min)
Jan Björklund (L).
Jan Björklund (L). Foto: TT

Den statliga utredningen Skolkommissionen kritiseras idag för tanken om ökat statlig styrning för att förbättra resultaten i skolan. Mer statlig styrning som ska leda till bättre undervisning, säger Skolkommissionens ordförande Anna Ekström.

– Jag tycker framför allt att det är viktigt att vi ser till att undervisningen i skolan får riktigt bra förutsättningar, för ska vi stärka kunskapsresultaten och stärka likvärdigheten, då är det en bra undervisning att alla elever ska med, som är avgörande, säger Anna Ekström, ordförande i Skolkommissionen.   

Expertgruppen i Skolkommissionen vill att andelen högstadieelever som blir behöriga till gymnasiet ska öka från dagens 86 procent till 95 procent 2025.

Och att de som tar gymnasieexamen ökar från 74 till 82 procent, samma tid. 

Kommissionen vill också ha målet att betydelsen av föräldrarnas utbildningsbakgrund ska minska. 

Målen ska nås genom ökat statligt inflytande över finansieringen - mer pengar ska gå till undervisning och elevhälsa. 

Men utredningen har fått kritik idag.  

Liberalernas partiledare Jan Björklund tycker att mer statlig styrning är en olycklig halvmesyr. 

– Men om kommunerna nu ska bära ansvaret, som Skolkommissionen föreslår, att staten ska gå in och reglera alltmer i detalj, då blir ju frågan vems är ansvaret när något går fel, då kommer de här parterna bara att skylla på varandra och då är det bättre att förstatliga skolan, då är det tydligt var ansvaret finns, säger Jan Björklund. 

Skolkommissionen betonar vikten av samförstånd, att samhället kan enas om de här åtgärderna för att resultaten i skolan ska kunna förbättras, Lärarförbundets ordförande Johanna Jara Åstrand, hoppas att politikerna kan dra åt samma håll nu.

– Det är jätteviktigt att vi får en samling för skolan är inte betjänt av den politiska polemik som har rått. Vi har en situation där elever, lärare och skolledare hamnar i kläm, säger hon. 

Kommissionen överväger att göra det fria skolvalet obligatoriskt. Svenskt Näringsliv har varit oroligt att valet skulle inskränkas, Tobias Krantz, chef för avdelningen utbildning där är glatt förvånad.

– Jag lyssnare också på statsråden under presskonferensen och de betonade vikten för samling för skolan och en av sakerna vi har enats om i kommissionen är att friskolorna får stanna, så jag hoppas att politikerna lever upp till sina egna maningar, säger Tobias Krantz på Svensk Näringsliv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".