Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Infekterad tvist mellan LKAB och Gällivare om Malmberget

Publicerat måndag 16 maj 2016 kl 17.24
"Kan uppfatta skrivelsen som ett undertäckt hot"
(1:44 min)
Malmberget
Malmberget Foto: Nils Eklund

En infekterad tvist har uppstått mellan det statliga gruvbolaget LKAB och Gällivare kommun. Förhandlingarna om hur mycket bolaget ska kompensera kommunen för när Malmberget nu töms för att ge plats åt gruvan har strandat och helgen sa LKAB att gruvan måste stänga om kommunen inte går med på bolagets slutbud.

– Man kan ju uppfatta hel den här skrivelsen som ett undertäckt hot. Men jag tycker det överhuvudtaget det är olyckligt att vi inte har en dialog med varandra utan att man för det på det här sättet, säger Jeanette Wäppling som är vänsterpartistiskt kommunalråd i Gällivare.

På en pressträff kommenterade hon LKAB:s slutbud om hur kommunens lokaler i västra Malmberget ska ersättas för skador som järnmalmsbrytningen under jord skapar. Bolaget är beredd att kompensera för en ny förskola, ett äldreboende och en gymnasieskola inne i Gällivare och en miljard kronor. Men kommunen kräver ytterligare närmare en miljard. 

– Vi är ju en liten kommun mot ett väldigt stort starkt bolag och Malmberget har levererat många miljarder till den svenska statskassan och till LKAB, säger Lars Alriksson, moderat och vice ordförande i kommunstyrelsen.

I tre år har förhandlingen om den aktuella delen i Malmberget pågått. Nås inte en lösning inom kort kommer gruvan behöva börja avvecklas med start nästa år eftersom bolaget då inte kan fortsätta brytningen, säger Stefan Hämäläinen som är samhällsomvandlings direktör på LKAB.

Om det krävs välkomnar han att domstol avgör ersättningsfrågan om de inte kommer överens med kommunen.

– För att få en tydlighet i detta. Vi uppfattar inte att detta är ett hot däremot så ser vi nu att våran gruvverksamhet är hotad, säger han.

Näringsminister Mikael Damberg, ytterst ansvarig för de statliga bolagen, vill inte lägga sig i den pågående förhandlingen och inte heller svara på om staten som ägare i slutändan skulle tillåta LKAB att stänga gruvan till följd av tvisten i Malmberget.

– Jag tänker inte ens spekulera i något sådant utan jag förutsätter att båda parterna kommer överens, säger näringsministern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".