Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Reumatiker­förbundets medlem: Ville inte tro att det var sant

Uppdaterat tisdag 17 maj 2016 kl 17.38
Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 10.36
Styrelse mörkade kompensation och förde hemliga protokoll
(2:10 min)
Bildsplit mellan Reumatikerförbundets logga och ett kassaskåp som någon öppnar.
Foto: TT

I morse kunde Ekot avslöja att Anne Carlsson, ordförande i Sveriges största patientförbund, Reumatikerförbundet, kompenserats ekonomiskt för en förmånsbeskattning på 236 000 kronor för gratis boende under sju år i Stockholm. Något som inte redovisats öppet. Nu reagerar medlemmarna starkt på avslöjanden.

– För det första så är jag förtvivlad för alla medlemmar, att vi tycker att vi har en dyr medlemsavgift, och så kommer detta rakt i ansiktet på oss. Jag vet att många känner detta också, säger Mona Korths-Nordén som är ansvarig för Reumatikerförbundets kontakter med politiker och reumatologer i Skåne.

Var det en nyhet för dig?

– Klar det var, jag har inte hört någonting att de skulle betala hennes skatteskulder, det enda jag visste var att hon hade stått och sagt att hon skulle betala sin skattavgift på lånade pengar. Det här som jag har hört i dag, om 230 000 kr, jag hade ingen aning om detta. Det är inget företag vi håller på med. Vi är en organisation. Jag ville inte tro det var sant när jag hörde det, säger hon. 

Men om en ordförande arbetar heltid och har en utgift för bostaden i Stockholm, ska inte förbundet betala det då? 

– Det tycker jag inte, alla andra får skatta för såna förmåner, säger hon.

Det finns även uppgifter om att det inom förbundet också förekommit hemliga protokoll där särskilt känsliga beslut förlades.

Protokollen skickades inte ut som brukligt till exempelvis distriktsordförandena säger Steinar Walsö Kanstad som satt i Reumatikerförbundets styrelse när vissa av dessa skrevs.

– Det förekom också något som hette hemliga protokoll. Det togs beslut innan styrelsemötet och de lades åt sidan så de inte skulle vara synliga.

Som Ekot rapporterade i morse har Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson alltså kompenserats ekonomiskt av denna Sveriges största handikapporganisation efter att blivit förmånsbeskattad för fritt boende i Stockholm. Beslutet att ersätta henne togs på ett extra styrelsemöte. Och protokollet från det skickades därefter inte ut som föreskrivet.

Nu kommer alltså också uppgifter om att andra beslut inte heller redovisats öppet. Ett exempel gällde nyligen avhoppade styrelseledamoten Steinar Walsö-Kanstad som själv berördes av ett sådant i samband med hanteringen av en rapport från Arbetsmiljöverket med kritik mot ordföranden om dålig arbetsmiljö på kansliet.

– Det var i oktober förra året när jag fick ett uppdrag att fronta om media skulle komma. Det blev bestämt så att det skulle skrivas ett hemligt protokoll. Anne Carlsson skulle skriva det, jag skulle skriva på det som justerare. Men jag har i efterhand rapporterat det till styrelsen som om detta var ett protokollfört beslut.

Men det handlar också om andra tveksamheter kring hur protokollen från förbundsstyrelsemötena hanterats säger Annelie Norberg som blev generalsekreterare 2013 men hoppade av året därpå till följd av arbetsmiljöproblemen på förbundet. Hon är en av sex generalsekreterare på posten de senaste sex åren.

Protokollen ska ju ut till distrikten, men en del protokoll förhalades eller skickades inte ut.

Förre generalsekreteraren Annelie Norberg är också kritisk till ett avtal som hållits hemligt där ordförande skulle garanteras en anställning på förbundet om hon vid ett tillfälle inte skulle bli omvald.

– Det skrevs ett avtal att om inte Anne blev omvald skulle hon få jobb på förbundet. Och det här avtalet förvarades i ett låst skåp och så stod det på kuvertet vilka som fick öppna det.

Och nuvarande generalsekreteraren, Leif Salmonsson, säger sig helt nyligen fått kännedom om avtalet som är från 2008.

– Det finns ett avtal som jag har sett i dagarna. Det här är ju kulturfrågor som behöver rensas upp och förnyas och moderniseras och det är precis det vi jobbar med.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".