Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Aktion för allmän rösträtt i Hong Kong lyckades

Publicerat tisdag 17 maj 2016 kl 12.58
Placerade ut banderollen med hjälp av frivilliga
(2:07 min)
Långsmal gul banderoll rullas ut nedför bergsklippa.
Den smala gula remsan på klippan togs bort av brandkåren, men påminde om de stora gulfärgade gatuprotester som hölls 2014 Foto: TT

Hongkong har skärpt polisens beredskap till ”mycket hög” för ett tre dagar långt besök av en av Kinas högsta ledare. Trots det lyckades den demokratiska oppositionen i Hongkong stjäla uppmärksamheten inför ankomsten.

Den iögonfallande gula banderollen med krav på allmän rösträtt rullades ut från en hög klippa innan det kinesiska kommunistpartiets representant Zhang Dejiang anlände till Hongkong idag.

Aktionen lyckades trots att polis övernattat i närheten för att förhindra protester. Den socialdemokratiska alliansen i Hongkong sade sig ha placerat ut banderollen med hjälp av frivilliga under natten.

Den smala gula remsan på klippan togs bort av brandkåren, men påminde om de stora gulfärgade gatuprotester som hölls 2014 med krav på att Kina ska tillåta fria demokratiska val i Hongkong.

Zhang Dejiang räknas som nummer tre i kommunistpartiets rangordning under partisekreterare Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang. Dessutom är han ordförande i Folkkongressen och speciellt ansvarig för Hongkong, som sedan 1997 övergick till Kina efter att ha varit en brittisk koloni.

Under det tre dagar långa besöket ska Zhang Dejiang delta i ett möte om Kinas handel och ekonomi, men också träffa representanter för den demokratiska oppositionen i Hongkong, som han har ett spänt förhållande till. Som en av säkerhetsåtgärderna har gatstenar limmats fast i förväg och demonstranter hålls på långt avstånd från mötesrummen.

Hongkong har lovats självstyre inom Kina, men under Xi Jinpings styre har Peking snarare markerat att Hongkong bör anpassa sig till de normer som gäller på fastlandet.

Zhang Dejiangs besök är det första av en hög kinesisk ledare sedan 2012, och kommer knappt fyra månader innan valet till Hongkongs lagstiftande församling i september. Efter det ska en ny ledare för Hongkong väljas, men enligt den nuvarande ordningen kontrolleras vilka kandidater som är valbara av en Pekingvänlig kommitté.

Även de speciella fri- och rättigheter som Hongkongs medborgare tidigare har kunnat ta för givna är nu hotade, enligt den demokratiska oppositionen.

Det hemliga bortförandet av fem män med anknytning till en bokhandel har bidragit till att skapa osäkerhet kring Hongkongs självstyre.

Fyra av dem, däribland den svenske förläggaren Gui Minhai, ä fortfarande under utredning av kinesisk polis för at ha smugglat förbjuden litteratur.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".