Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjärtsjuka personer med förmaksflimmer saknar behandling

Publicerat onsdag 18 maj 2016 kl 10.37
Professor: 100 000 patienter är felbehandlade
(1:43 min)
Ett hjärta i genomskärning. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ett hjärta i genomskärning. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Tusentals personer med hjärtsjukdomen förmaksflimmer saknar i dag behandling med blodförtunnande medel. Orsakerna är flera, men nu vill läkare få Socialstyrelsens tillåtelse att samköra patientregistret och läkemedelsregistret för att lokalisera de patienter som blivit diagnosticerade men saknar rätt medicinering.

Att lokalisera patienterna skulle kraftigt kan minska risken för patienterna att drabbas av stroke, säger Mårten Rosenqvist, professor i hjärtsjukdomar vid karolinska institutet, och verksam vid Danderyds sjukhus.

– Problemet är att vi vet att vi har 100 000 patienter som är felbehandlade. De får inte rätt medicin. Eller de kan i vissa fall få mediciner som inte har effekt. Vi tycker att det är rimligt att, när det rör sig om påtagliga saker och dålig prognos och där behandling är utmärkt, att man inte tar reda på vilka de patienterna är som är felbehandlade, säger han.

Problemställningen som vården står inför är att många patienter som är sedan tidigare behandlats för hjärtsjukdomen förmaksflimmer inte har ordineras blodförtunnande medel efteråt. För om läkare i högre grad skulle ordinera patienterna det så skulle uppskattningsvis flera tusen patienter som årligen drabbas av stroke kunna skonas.

Men att få läkare att skriva ut blodförtunnande medel, i den omfattningen som skulle behövas, det har man inte lyckats med, säger professor Mårten Rosenqvist.

– Det kan bero på att doktorn inte känner till behandlingen, eller att doktorn inte vill sätta in behandlingen för komplikationer, säger han. 

Nu återstår det, säger professor Mårten Rosenqvist, att övertyga Socialstyrelsen om att få rätten att samköra patientregistret och läkemedelsregistret vilket inte är tillåtet idag.

– Det är att man inte får identifiera de här patienterna på grund av gällande lagar och förordningar, till exempel personuppgiftslagen. Det är förbjudet att enligt lag identifiera de här patienterna, och det tycker vi enligt medicinsk synpunkt är helt förkastligt, det att vi vet att patienter är felbehandlade men att vi inte gör någonting åt det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".