Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Expo: Sjunkande aktivitet i nazistiska grupper men rörelsen har förändrats

Publicerat torsdag 19 maj 2016 kl 05.00
"Svårt att överblicka"
(2:42 min)
Man framför vägg med logotyp
Expos vd Daniel Pohl. Foto: Karin Wettre/Sveriges Radio.

Nazistiska och fascistiska grupper minskade sina utåtriktade aktiviteter, som demonstrationer, flygbladsutdelning, kampsportsträning och konserter under förra året. Det visar en genomgång som den antirasistiska stiftelsen Expo har gjort. Men rörelsen har förändrats på andra sätt.

– Kartläggningen visar att aktiviteten i den rasideologiska miljön sjönk under 2015. I första hand som en konsekvens av att Svenskarnas parti som när det var valår hade en massiv mobilisering som man misslyckades med, under 2015 lades ner, säger Daniel Poohl, VD för stiftelsen Expo..

Expo har räknat de aktiviteter som nazistiska och fascistiska grupper själva rapporterat om som exempelvis manifestationer och kampsportsträning. Totalt sjönk antalet från 2865 aktiviteter under 2014 till 2222 aktiviteter 2015.

Svenskarnas Parti stod för majoriteten av aktiviteterna. Men efter att partiet lades ned har en annan grupp istället ökat. Det handlar om nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, tidigare kallat Svenska Motståndsrörelsen.

– Det är i allra högsta grad den mest radikala och våldsvurmande delen av den här miljön, säger Daniel Poohl.

Gruppen stod bland annat för attackerna mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp 2013. Daniel Poohl ser också en annan förändring i rörelsen.

– Den andra delen av aktivismen vi ser är svår att överblicka. Fler små grupper, och det är svårare få en helhetsbild av det politiska landskapet. Men kanske mest intressant och oroväckande: här finns fröet som vuxit fram just nu med medborgargarden och kopplingar till miljöer där högerextrema ideal finns. Huliganmiljöer, raggarklubbar och MC-miljön blir lättare att kroka an för att man behöver inte gå med i en organisation utan man kan dela deras idéer och ideal. Vilket gör att den här miljön kan bli friare och många gånger farligare, säger Daniel Poohl.

Under 2015 brann det på många flyktingförläggningar. I många fall misstänktes bränderna vara anlagda. Expo räknar inte dessa i kartläggningen eftersom det är sällsynt att någon grips efter dem.

– Hela den här miljön har delvis hyllat men framför allt ursäktat de här attackerna och sett dem som legitima medel för att göra motstånd mot invandringen.

– Så är du en konsument av de här idéerna, befinner dig du i den här digitala gemenskapen, så kommer du få en klapp på axeln när du genomför de här typen av dåd. Det faktum att många av de här attackerna är riktade mot planerade boenden tyder på att det finns en strategisk medvetenhet när man ska slå till. En form av lågintensiv terror som syftar till att att sprida grus i maskineriet, säger Daniel Poohl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".