Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Socialstyrelsen: Könsstympning behöver inte tas upp

Publicerat lördag 21 maj 2016 kl 20.34
Flera landsting gör en annan bedömning
(2:08 min)
Socialstyrelsen anser att frågor om könsstympning behöver ställs under hälsoundersökningen för nyanlända
Socialstyrelsen ger råd till landstingen om hur hälsoundersökningarna ska utformas. Foto: Christine Olsson/TT och Nasser Sina/Sveriges Radio

Trots att tusentals kvinnor som utsatts för könsstympning har migrerat till Sverige, anser Socialstyrelsen att frågan inte behöver tas upp i hälsoundersökningen för nyanlända.

– Just i hälsoundersökningen, där ett samtal ingår, har vi inte sagt att man ska ställa den frågan, säger Helena Norling som är utredare på Socialstyrelsen.

I de hälsoundersökningar som erbjuds nyanlända till Sverige saknas ofta frågor om könsstympning, det har vi rapporterat om idag.

Av de tre stora landstingen är det ett, Stockholm, som rekommenderar att frågan om kvinnlig könsstympning tas upp vid de hälsoundersökningar som erbjuds alla nyanlända. Västra Götalandsregionen och Region Skåne har ingen sådan rekommendation.

Inte heller Socialstyrelsen anser att frågor om könsstympning behöver ställas under hälsoundersökningen för nyanlända. Enligt myndighetens egen uppskattning kan närmare 38 000 flickor och kvinnor i Sverige ha varit utsatta för någon typ av könsstympning. Men det är mycket som ska fångas upp i hälsoundersökningen, säger Helena Norling på Socialstyrelsen.

– Det finns så många varianter av ohälsa, skador, traumatiska upplevelser, infektioner, det finns så mycket som ska upptäckas, och det gör hälso- och sjukvården. Men man kan inte ta allt vid det första tillfället, så det måste bli en prioritering där.

I Landstinget Dalarna gör man en annan bedömning. Där har man valt att ställa frågor om könsstympning till alla kvinnor i grupper där det kan vara aktuellt, och det här ger effekt, säger Lasse Arvidsson, dikstriktsläkare på Asyl- och Migranthälsa Dalarna.

– Definitivt. Skulle vi inte ställa frågan skulle man - i alla fall inte vid hälsosamtalet - uppmärksamma det här.

Att kvinnor skulle ta upp det här om man bara ställde en öppen fråga, det är inte självklart?

– Det tror jag inte ett skvatt på.

Att det är viktigt att ställa frågor om könsstympning under hälsoundersökningen med nyanlända, det tycker också Eva Sundborg, verksamhetschef på Fittja vårdcentral i Botkyrka. Hon är kritisk mot att Socialstyrelsen inte har med en sådan rekommendation till landstingen.

– Det här är en stor faktor när det gäller ohälsa hos kvinnor, och lidande hos kvinnor och barn. Och då förstår inte jag varför man inte skulle ta upp den frågan, säger Eva Sundborg, verksamhetschef på Fittja vårdcentral i Botkyrka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".