Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Egyptiska flygplanet gjorde ovanliga manövrar före kraschen

Publicerat fredag 20 maj 2016 kl 16.15
Många spekulationer kring kraschen
(2:02 min)
En båt som letar på Medelhavet och människor som sörjer.
Sökinsatsen fokuserar på att hitta flygplanets så kallade svarta lådor. Foto: TT

Den egyptiska militären har nu bekräftat att delar från det försvunna flygplanet, flight MS804, har hittats flytande i Medelhavet. Planet var på väg från Paris till Kairo när det tidigt i går morse försvann från radarn och störtade. 

Det är ännu inte känt varför planet störtade, men olika spekulationer har tagit fart sedan den grekiska militären uppgett att planet gjorde ett antal besynnerliga manövrar innan det försvann från radarn.

Uppgifterna var länge motstridiga huruvida vrakdelar faktiskt påträffats eller ej. Men den egyptiska militären har nu bekräftat att delar har hittats. Greklands försvarsminister har även uppgett att två flygplansstolar, en resväska, och en kroppsdel, har påträffats.

Örlogsfartyg från Grekland, Egypten, Frankrike och Storbritannien deltar i sökandet. Sökinsatsen fokuserar på att hitta flygplanets så kallade svarta lådor. Förhoppningen är att det i dem finns information som kan bringa klarhet kring varför flygplanet störtade.

I dagsläget är det ingen som vet. Egypten har sagt att det är mer sannolikt att det var ett terrorattentat än ett tekniskt fel. Piloterna skickade inget nödanrop innan kraschen, vilket skulle kunna tyda på ett attentat.

I Frankrike pågår en utredning som bland annat tittar på möjligheten att personal på Paris flygplats eventuellt hjälpt till att smuggla ombord en sprängladdning på planet, eller kanske på något vis saboterat det. Det finns i dagsläget inga bevis för den saken.

Men det har länge funnits en oro för att flygplatspersonal skulle kunna rekryteras av islamistiska terrororganisationer. Efter terrordåden i november i Paris fick flera flygplatsanställda sina säkerhetsklassificeringar indragna på grund av misstänkt samröre islamistiska extremister.

Samtidigt har Greklands militär nu uppgett att flygplanet enligt deras radar gjorde ett antal märkliga manövrar innan det försvann från radarn. Planet ska först ha gjort en kraftig, 90 gradig, gir åt vänster. Därefter ska det ha gjort en 360 gradig gir åt höger samtidigt som det snabbt tappat höjd.

Enligt vissa kan dessa ovanliga manövrar tyda på ett eventuellt slagsmål i cockpiten. Det skulle i sin tur kunna tyda på att cockpiten stormats av terrorister, eller att en av piloterna haft för avsikt att störta planet i vattnet och den andre piloten försökt förhindra det.

Men, detta är som sagt spekulationer, och till dess de svarta lådorna har hittats kan ingen med säkerhet veta vad som hände ombord på flight MS804.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".