Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Näringsministern nöjd med Vattenfalls kontroll av köpare

Publicerat lördag 21 maj 2016 kl 06.00
Kontroll av skattebrott, penningtvätt och miljölagar
(1:46 min)
Mikael Damberg och brunkolsbrytning.
Näringsminister Mikael Damberg om försäljningen av Vattenfalls brunkolsverksamhet.

Det tjeckiska bolag som lagt bud på Vattenfalls brunkolsverksamhet i
Tyskland ägs av flera brevlådeföretag i olika skatteparadis.

Näringsminister Mikael Damberg säger att det fick honom att reagera.

– Det är klart att när man hörde om ägarstrukturen så blev man lite orolig. Därför har vi också bett bolaget kontrollera detta ordentligt. Och det var allt från att de granskade skattebrott, penningtvätt, internationell rätt, arbetsrätt, miljölagstiftning.

– Och man tog in extern expertis för att granska de här bolagen och kom fram till att inget av de bolag som på slutet la bud på tillgångarna skulle uteslutas från processen.

– Så med det känner jag mig trygg med att Vattenfall har gjort det jobb som vi förväntar oss med att reda ut de oklarheter som finns, säger Mikael Damberg.

EPH förkortas det tjeckiska bolag som nu vill köpa Vattenfalls brunkolsverksamhet i Tyskland.

Enligt Greenpeace, som granskat företaget, ägs EPH av flera brevlådeföretag registrerade på Cypern och i Luxemburg. Medfinansiären PPF Investments är också ett brevlådeföretag - registrerat på Jersey.

För några år sedan misstänktes EPH för kartellbildning. När EU-kommissionen kom till EPH:s kontor för att utreda misstankarna, var alla datorer där bortplockade - och när EU-kommissionen till slut fick tillgång till företagets datorer - var de tömda på innehåll.

EU-kommissionen dömde EPH att betala 25 miljoner kronor i böter för försvårande av utredning.

Det här är också något som regeringen bett Vattenfall studera närmare.

– Det har hänt mycket i bolaget sen dess. I dag har man också mycket större verksamhet i fler länder och har kommit vidare. Men det är klart att det här är en av de frågorna som bolaget verkligen tittade på och granskade.

– För man tyckte att det här inte var korrekt. Och därför var det en av de saker som man jobbat med och sett igenom, säger näringsminister Mikael Damberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".