Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

M vill att staten ska ta över skolor

Publicerat lördag 21 maj 2016 kl 11.27
Anna Kinberg Batras tal. Analys: Fredrik Furtenbach.
(59 min)
Moderaternas partiordförande Anna Kinberg Batra talar på Sverigemötet i Malmö
Moderaternas partiordförande Anna Kinberg Batra talar på Sverigemötet i Malmö Foto: Jessica Gow / TT

Moderaterna vill införa nolltolerans mot dåliga skolor. Den statliga kontrollen av alla skolor ska skärpas. Skolverket ska i värsta fall kunna lägga ned eller ta över en skola.

Det sa Moderatledaren Anna Kinberg Batra i sitt tal vid partiets Sverigedagar i Malmö på lördagen.


Skolinspektionens granskning av skolor måste bli tydligare och följa en betygsskala, föreslog Anna Kinberg Batra i sitt tal. Fokus ska ligga på kunskapsresultat och undervisningens kvalité. Om brister upptäcks i en skola ska en åtgärdsplan upprättas. Skolverket ska kunna erbjuda dessa skolor ett särskilt kunskapskontrakt med nationella resurser kopplade till åtgärder.

– Vi vill införa nolltolerans mot skolor som inte ger tillräckliga kunskaper. Alla har ju faktiskt rätt att gå i en bra skola i Sverige, men ingen borde ha rätt att utsätta elever för en skola som inte ger tillräckliga kunskaper, för det är så viktigt för resten av hela livet och för vägen in i det svenska samhället, sa Kinberg Batra också.

Lyckas inte åtgärderna ska staten kunna ta över huvudmannaskapet för skolan eller i värsta fall lägga ned skolan. Det ska gälla alla skolor, oavsett huvudmannaskap, vilket innebär att såväl kommunala som friskolor kan påverkas. Kostnaderna för nolltoleransen beräknas till 1,2 miljarder kronor, pengar som omfördelas från befintliga anslag.

Förslaget, som inte är helt nytt ska sägas, ingår i ett av fem områden i den "plan för ett starkare Sverige" som Moderatledaren vill upprätta. Utöver skolan ingår ekonomin, jobben, förutsättningar för jobb och företagande samt trygghet i planen, som ska styra Moderaternas arbete i fortsättningen.

Det ska dock inte förväxlas med femårsplaner.

– Nej, man kan ju göra sig lustig över ordet plan om man vill, men jag tar Sverige på allvar och jag tar uppgiften att visa vart det ska leda på allvar. Sverige har ett antal utmaningar som vi måste lösa i en väldigt orolig omvärld. Har man då ingen riktning för hur man ska arbeta, då blir Sverige svagare. Jag vill bygga Sverige starkare.

I sitt tal utvecklade Kinberg Batra planen något och pekade bland annat på att bidragssystemen ska stramas åt för att stärka de offentliga finanserna. Bidrag och sociala förmåner ska till exempel knytas till jobb eller permanent uppehållstillstånd.

Hon anklagade också statsminister Stefan Löfven för att inte vilja se utvecklingen "där Sverige glider isär på grund av att utanförskapet växer.

– Stefan Löfven kan skönmåla hur mycket han vill. Han kan ljuga i varje förstamaj-tal om våra förslag. Han kan svika och bryta mot löften varje dag om han anser det värdigt en statsminister. Men verkligheten försvinner inte för att han blundar för den, säger hon.

– Vi moderater kommer aldrig acceptera ett samhälle, en arbetsmarknad eller en skola som inte håller ihop. 

Kinberg Batra markerade också att partiet inte är berett att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Ett parti som vill exploatera samhällsproblem istället för att lösa dem, som tar avstånd från seriöst politiskt arbete och som prioriterar att det inte ska löna sig att arbeta, det är inte en grund att bygga en regering på. I alla fall inte för oss, sa Kinberg Batra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".