Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Jätteutmaning i transportsektorn för att nå miljömål

Publicerat söndag 22 maj 2016 kl 03.00
"Dumt att lägga ner kärnkraften nu"
(1:08 min)
Biltrafik.
Trafik på E4:an i Stockholm våren 2016. Foto: Johan Nilsson/TT

De nordiska länderna kan bli klimatneutrala till 2050, men då måste tempot öka, inte minst inom transportsektorn. Det menar den Internationella Energimyndigheten, IEA, som nu släpper en ny rapport om de Nordiska ländernas klimatarbete.

Miljöforskaren Markus Wråke, har lett arbetet och berättar om slutsatserna.

– Ja, för det första att det är möjligt att nå målet, det är tekniskt och ekonomiskt möjligt. Det andra är att de stora utmaningarna ligger i de sektorer som använder mycket energi. Och det är framförallt industri- och transportsektorn, säger Markus Wråke.

Den tunga industrin måste bli mer resurseffektiv och det kommer att krävas koldioxidlagring för att göra den helt klimatneutral, menar Markus Wråke.

– Jag tror att det är svårt att komma till rätta med en del av utsläppen som vi har i framförallt industrisektorn i Norden - utan att man fångar in koldioxidlagren.

Även transportsektorn står inför en jätteutmaning. Persontransporterna i Norden kommer att fördubblas till år 2050, samtidigt som utsläppen ska minska med 80 procent.

Och så har vi kärnkraften. Den måste på sikt avvecklas av ekonomiska skäl, men måste för närvarande hållas under armarna, menar IEA.

– Vi tror att det är dumt att kärnkraften läggs ner - låt oss säga - på fem års sikt. Det vore kapitalförstöring, tror vi. Det finns också skäl att tro att utsläppen totalt skulle öka om kärnkraften läggs ner för fort.

– Någonstans kring 2040 tror vi att den kärnkraft som vi har har tjänat ut, säger Markus Wråke som lett arbetet med Internationella energimyndigheten, IEA:s klimatrapport.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".