Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny premiärminister i Turkiet - tydligt vem som drar i trådarna

Publicerat söndag 22 maj 2016 kl 17.41
"Han är väldigt nära Erdogan"
(2:20 min)
Flaggviftande åhörare på AKP:s kongress.
1 av 4
Flaggviftande åhörare på AKP:s kongress. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Flaggviftande åhörare på AKP:s kongress.
2 av 4
Flaggviftande åhörare på AKP:s kongress. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Det styrande AKP kongress i huvudstaden Ankara.
3 av 4
Det styrande AKP kongress i huvudstaden Ankara. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
Det styrande AKP kongress i huvudstaden Ankara.
4 av 4
Det styrande AKP kongress i huvudstaden Ankara. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

I dag valde det styrande AKP i Turkiet en ny ordförande som också blir premiärminister. Maktskiftet sker efter att den tidigare premiärministern Ahmet Davotoglu avgått, enligt de flesta bedömare efter motsättningar med president Erdogan. På kongressen var det tydligt vem som egentligen drar i trådarna i turkisk politik.

När den nye premiärministern Binali Yildirims namn ropas ut är det till tonerna av president Recep Tayyip Erdogans egen sång. Det råder ingen tvekan om att den nye premiärministern är en nära allierad till presidenten.

Det är en välregisserad maktöverlämning, på jättelika skärmar visas en film av den nye premiärministern sida vid sida och hand i hand med president Erdogan.

Binali Yildirim är mest känd som ansiktet utåt för enorma infrastrukturprojekt som en tredje bro över Bosporen och en ny storflygplats i Istanbul. På bilder bär han ofta byggarbetarhjälm. Parlamentarikern Yasin Aktay var tidigare vice ordförande i AKP.

– Jag tror inte att det kommer att bli radikala förändringar i turkisk politik med Binali Yildirim, säger Yasin Aktay.

I sitt allra första tal säger den tillträdande premiärministern att det är en prioritet att nu göra om grundlagen för att skapa ett presidentstyre vilket skulle samla mer makt i president Erdogans hand. Kritiker ser det som en väg mot ett allt mer auktoritärt styre.

– Han är väldigt nära Erdogan och var en av hans bästa medarbetare, säger Aktay.

Den avgående premiärministern Ahmet Davutoglu säger i sitt avskedstal att det inte var hans önskan att lämna sin post så snart.

– Det var problem med harmonin särskilt med presidenten, säger AKP:s förre vice ordförande som förklaring till Davutoglus avgång.

Jättefigurer av presidenten, den förre och den nye premiärministern hissas ner från taket. När ett meddelande läses upp från landets president Tayyip Erdogan som inte är på plats reser sig alla i salen, ytterligare en påminnelse om vem som är den starke mannen i turkisk politik idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".