Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Offensiv mot IS-kontrollerade Falluja inleds

Publicerat måndag 23 maj 2016 kl 12.11
Staden i princip omringad
(2:35 min)
Irakiska säkerhetsstyrkor utanför Fallujah
Irakiska säkerhetsstyrkor utanför ett Fallujah i ruiner Foto: TT

Irakiska styrkor har börjat en omfattande militär offensiv för att återta staden Falluja från terrorgruppen Islamiska staten (IS). Strider har påbörjats utanför staden som kontrollerats av IS sedan 2014.

Irakiska regeringsstyrkor och polis har i samarbete med väpnade shiamiliser i princip omringat Falluja och kan nu attackera från olika fronter. USA väntas bistå med flygunderstöd.

Enligt militärkällor i Irak tror man att Islamiska staten i Falluja ska kunna besegras på två till tre veckor, men det verkar vara en optimistisk prognos enligt flera bedömare som anser att en svår och utdragen strid kan stå för dörren.

IS har nu haft kontroll över Falluja i över två år och staden har innan dess länge varit ett fäste för sunnitiska beväpnade grupper.

Att förlora Falluja skulle för IS vara ett betydande bakslag. Det skulle också innebära att gruppen lämnas med staden Mosul – Iraks näst största stad – som det sista större fästet i landet.

IS har förlorat territorier i både Irak och Syrien under en längre period nu, i december övertogs till exempel Ramadi av regeringsstyrkor. Enligt amerikanska militärkällor har IS blivit av med 45 procent av det område man en gång kontrollerade i Irak.

På flera arabiska tv-kanaler uppmanas civila i Falluja att fly från sina hem av irakisk militär. Människor som inte kan lämna staden ska hissa vita flaggor på sina hus.

Inför offensiven har både FN och Human Rights Watch rapporterat om att civila riskerar att svälta eftersom regeringsstyrkorna belägrat staden och förhindrat att mat och förnödenheter kommit in. Enligt Human Rights Watch äter invånare gräs för att överleva.

Det finns fortfarande mellan 60 000 och 90 000 civila i Falluja, skriver BBC. Många av dem är familjer till IS-krigare, men det kommer också rapporter om att flera civila inte tillåts lämna staden.

Att förbjuda civila att lämna staden misstänks vara ett sätt för Islamiska staten att använda dem som mänskliga sköldar. Civila sunnitiska dödsoffer kan också användas av IS i propagandasyfte för öka polariseringen i det irakiska samhället; en polarisering som för gruppen är livsviktig.

Genom att återta Falluja hoppas regeringen i Bagdad kunna öka säkerheten i den närliggande huvudstaden – bara fem mil skiljer städerna åt.

Omfattande bombdåd har de senaste veckorna skakat Bagdad med nära 200 dödsoffer som följd, majoriteten av bomberna har IS sagt sig ligga bakom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".